Vulin: Vojska se ne stvara preko noći

|   Info
Vojska se ne stvara preko noći, u vojsku se mora ulagati kontinuirano i mora se to raditi bez obzira da li imate neposrednu opasnost ili ne, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da je snažna vojska garant naše nezavisnosti.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

"Vojska je mehanizam, institucija u koju mora da se ulaže i u koju se ulaže decenijama da bi odgovorila na zahteve i na sve izazove koji pred nju mogu da se postave", rekao je Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića obišao pripadnike 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Kopnene Vojske koji izvode redovnu obuku u letnjim uslovima u Deliblatskoj peščari.
T

om prilikom, ministar odbrane je istakao da se Vojska Srbije intenzivno naoružava i oprema, ali da posebno vodi računa o obučenosti svojih pripadnika, baš kao što vodi računa o standardu svojih pripadnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Očekuje nas povećanje plata, dobijanje stanova po veoma povoljnim uslovima, ali nas očekuje i nabavka nove opreme. Vojska Srbije može da računa na potpunu podršku državnog rukovodstva na čelu sa vrhovnim komandantom, ali i na poverenje čitave nacije", naglasio je Vulin i ponovio da se Vojska ne stvara preko noći.

Podsetio je da se svako ulaganje u Vojsku isplati, i da je to ulaganje koje i te kako pomaže kvalitetu života svakog našeg građanina.

"Snažna vojska je garant naše nezavisnosti, snažna vojska je garant da možemo da budemo vojno neutralni i da možemo sami da odlučujemo o sebi. Bez snažne, obučene, opremljene i zadovoljne vojske nema slobodne i suverene zemlje i nema onoga ko bi mogao da sam odlučuje da nema takvu vojsku", zaključio je Vulin.

Načelnik Štaba Specijalne brigade, pukovnik Siniša Stašević istakao je da je prethodnih dana deo padobranskog bataljona na prostoru Deliblatske peščare realizovao deo praktične obuke u letnjim uslovima.

Težišno smo realizovali dve tematske celine – obuku u samostalnoj ishrani u prirodi i obuku u savlađivanju vodenih prepreka formacijskim i vanformacijskim sredstvima, rekao je pukovnik Stašević.

Jedan od ciljeva, naveo je on, bilo je obučavanje pripadnika u praktičnim radnjama – prikupljanju plodova ishrane u prirodi i organizacije samostalne ishrane u uslovim kada je redovno snadbevanje hranom otežano ili onemogućeno, dok je drugi bio osposobljavanje i uvežbavanje u izradi priručnih srestava za savlađivanje vodenih prepreka, a deo obuke podrazumevao je i upotrebu formacijskih sredstva koje jedinica poseduje.

Pripadnici 63. padobranskog bataljona realizuju redovnu obuku u letnjim uslovima od 15. do 26. avgusta u širem rejonu Deliblatske peščare.

Ministar Vulin i general Diković danas su imali prilika da se uvere u kvalitet i sadržaj obuke srpskih specijalaca, koji su demonstrirali savlađivanje vodenih formacijskim i priručnim sredstvima, pružanje prve pomoći davljeniku, kao i deo programa obuke o ishrani u prirodi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar