Vulin: Analiza stručnjaka pa odluka o obaveznom vojnom roku

|   Info
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za RTS da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kao i kakve su koristi za društvo od toga.
Foto: Fonet


Izvor: RTS

Ministarstvo odbrane radi studiju o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka.

Gostujući u Dnevbniku RTS-a, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kakve su koristi za društvo i kave su evetualno mane.

"Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima. Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prolično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti. Ne bismo da napravimo istu grešku", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka, na prvom mestu.

"Ako Švedska vraća obavezu služenja vojnog roka i ako jedna velika Nemačka razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, da neutralne zemlje kao Austrija razmišlja o produženju, a da Kipar i Grčka i ne pomišljaju da odustranu od obaveznog služenja vojnog roka, Srbija je neutralna zemlja a ona mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na svaku pretnju", kaže ministar odbrane.

Snažna vojska u kojoj je čitav jedan narod uključen u pripremne za odbranu je vojska koju nećete napasti, ističe Vulin.

"Najbolji način da sačuvate mir je da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo srpemno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti", istakao je Vulin.

Na nama je da budemo dovoljno jaki da niko i ne pomisli da će doći do sukoba sa Srbijom i da se može isplatiti sukob sa Srbijom, kaže Vulin. To su stvari o kojima treba dobro razmisliti i to su stvari koje imaju i svoju ekonomsku cenu, rekao je Vulin.

Govoreći o bezbednosti i eventualnoj pretnji, Vulin kaže da se Srbija se nalazi na Balkanu i Balkan je uvek područje na kome se takve stvari dešavaju.

"Kada smo živeli u SFRJ verovali smo da živimo u zemlji koja se nikada neće raspasti i da je rat samo prošlost ili priča iz partiznaskih filmova. Nažalost, videli smo da se to desilo nama i našoj generaciji", rekoa je Vulin.

Kako ističe, niko nema pravo da kaže da to ne može da se desi. Ono što je do Srbije neće se desiti sigurno i nikakvog sukoba neće biti tamo gde se Srbija pita ali ne pita se Srbija svuda.

"Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira"

"Srbija mora da bude spremna da se brani. Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira, kada imate vojsku koja je moćna i koja je u stanju da odbrani vašu zemlju ne razmišlja se o tome", rekao je Vulin.

Kada je reč o finsijskom aspektu priče, Vulin kaže da ne može da se izjašnjava o konkretnoj cifri jer to nije završeno, ali je smešno kao kada sluša političare koji se izjašnjavaju o tome.

"Imate one koji bi voleli da budemo deo NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza, ali kažu nikako obavezno služenje vojnog roka, jer je skupo, ali ako treba da budemo u nekom vojnom paktu - odlično. Imate one koji svakodenvno do juče su govorili kako će da jurišaju na Peć i Đakovicu kako jedna čekaju da do toga dođe, a sada kada im neko kaže da bi eventualno mogli da dva, tri meseca svog života provedu u vojski - kažu da je apsolutno neprihvatljivo, to je militarizacija društva", kaže Vulin.

Naravno da bi se nastavilo u ulaganje u vojsku, rekao je Vulin, ako biste imali obavezni vojni rok. Kako kaže, tražili bi i nove oficire, podoficire i vojnike.

Govoreći o "migovima", Vulin je rekao da smo zahvaljujući ličnim odnosima Putina i Vučića dobili izdašnu vojno-tehničku pomoć i sve se radi u skladu sa rokovima.

Naši piloti leteli su u miogvoima, kaže Vulin i podseća da smo ove avione platili samo za remont.

U novembru na vojnoj paradi će leteti osam migova, zaključio je Vulin.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar