Vulin: Srbi nadljudski vole slobodu

|   Info
Srbe nikada i nipošto nemojte potceniti i misliti da Srba i njihove države nema i da je neće biti. Srbi nadljudski vole slobodu i kao takvi su preživeli ono što ne bi preživeli ni najbrojniji ni veći, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

Izvor: Danas online

Srpski narod pamti sve, i dobro i zlo. Samo dobro uvek i bezuslovno vrati, a zlo poneki put i na svoju štetu propusti, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na otvaranju izložbe Ambasade Francuske “Naša istorija, naša sećanja“, u holu Starog dvora, posvećenu oslobođenju u Prvom svetskom ratu, a priređenu u okviru manifestacije “Dani slobode”.

Reč je o putujućoj izložbi o porodičnim sećanjima i francusko-srpskom prijateljstvu, koja obuhvata sećanja na oslobađanje Srbije i na francusko-srpsko vojno i civilno prijateljstvo.

Kako je istakao ministar Vulin, savezništvo i hrabrost iskovano sa francuskom vojskom i narodom, pre 100 godina u ovom gradu, neće se i ne može zaboraviti.

– Mi, potomci junaka i nemamo drugog puta do da pokušavamo da budemo veliki kao oni, da postanemo i veći od njih. Srbi nikada ne biraju pogrešnu stranu, zato što vrednosti za koje se bore nemaju veze sa imenima i stranama, već sa vrednostima zbog kojih postoje. Kaže srpski vojvoda D’Epere da je jedini ko je mogao da sustigne srpsku pešadiju bila srpska konjica, ali je zaboravio da zapiše još jednu rečenicu, da je i pešadiju i konjicu jedino prestigao srpski narod. Isti onaj narod što je strpljivo, hrabro, tiho i uporno umirao sa svojom vojskom samo da mu ne umre država. Ako umre država, umreće sloboda, a ako nema slobode nema ni razloga ni smisla da živi i postoji, naglasio je ministar Vulin.

On je poručio i da su i srpska i francuska vojska, pre tačno 100 godina, još jednom dokazale da umiru za ono za šta živimo – za slobodu.

– Svaki srpski vojnik cenio je žrtvu francuskog vojnika više nego svoju, jer Srbi kažu ne treba ni nagrade ni pohvale za to da živiš i umreš za svoju zemlju. Za to postojiš. Ali, velika je nagrada i zaslužena pohvala od nekog dalekog stranca koji je svojom borbom i smrću baš u ovom gradu postao jedan od nas, zaključio je srpski ministar odbrane.

Prisutnima su se obratili i državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Francuske Ženevjev Darjesek i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Državna sekretarka Darjesek istakla je da je danas ovde kako bi obeležila zajednički uspeh vojski Francuske i Srbije i otvorila izložbu.

– Izložba omogućava uvid u istoriju Prvog svetskog rata, ali omogućava i da se istaknu patnje gradova i cena koju su svi platili, vojnici i civili, tokom ovog rata. Takođe, Izložba preko porodičnih sećanja povezuje istorije naša dva naroda, poručila je Darjesek.

Gradonačelnik Beograda rekao je da izložba svedoči o važnom prijateljstvu za našu zemlju.

– Srbija i Francuska su za vreme Velikog rata bile na pravoj strani. Naše zemlje su bile odani saveznici i saborci kada je to bilo najteže, a izložba je svedočanstvo upravo tog savezništva, rekao je Radojičić.

Manifestacija “Dani slobode” organizovana je u Beogradu povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a biće završena večeras, svečanom akademijom u Centru “Sava”.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar