Prisustvo UNMIK-a neophodno za dostojanstven život Srba na KiM

|   Info
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas na sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja te misije kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život našeg naroda u pokrajini.
Foto: Vlada Republike Srbije

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Brnabić je istakla da je u poslednjim mesecima povećana napetost kao posledica učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i Metohiji i izrazila očekivanje da će izveštaji UNMIK-a u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Ona je naglasila da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu UNMIK-a, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta Bezbednosti UN.

Šef UNMIK-a je istakao da je zadatak ove misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama UN, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosmetu u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pri čemu je uputio poziv nadležnim institucijama da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić je ukazala i na neprihvatljivost formiranja Kosovskih oružanih snaga, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju u pokrajini i regionu.

Premijerka je poručila da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosmet, što bi značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

S tim ciljem, Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja, navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti.