Proglašeno 58 izbornih lisa za Izbore za članove nacioanlnih saveta nacionalnih manjina

|   Info
Više od pola miliona građana Srbije, pripadnika 22 manjinske zajednice, pocetkom novembra biratiće svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina. Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjiska prava kaže da imamo predatih i proglašenih pedeset osam izbornih lista, a da bi građani trebalo da iskoriste svoje pravo glasa kako bi izabrali članove svog nacionalnog saveta.
foto:Tv Kopernikus

U Srbiji 4. novembra pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica imaće priliku da biraju svoje predstavnike u nacionalnim savetima. Građani koji su se upisali u posebni birački spisak glasaće za članove ukupno 22 nacionalna saveta, na kojima pravo glasa ima blizu pola miliona ljudi. U Posebni birački spisak na dan 19.oktobra ukupno je upisano 507.000 birača. Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjiska prava kaže da je prva faza izabornog procesa završena.

„Imamo predatih i proglašenih 58 izbornih lista, podsećam da 18 nacionalnih saveta bira svoje predstavnije na neposrednim izborima, a četiri nacionalna saveta će biti izabrana putem elektronske skupštine. Izbori za nacionalne savete održavaju se 4.novembra dok ćemo konačne rezultate izbora imati proglašene od strane RIK-a 8.novembra“ kaže Paunović

Ovim izborima nacionalnim manjinama se  garantuju samoupravu u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja.

„Veoma je važno da izaberu zaista svoje predstavnike u nacionalne savete koji će naredne 4 godine zastupati svoje interese u ostvarivanju prava u oblastima za koju nacionalni saveti nadležni a to su oblast kulture, informianja, služebene upotrebe jezika. Važno je da izaberu one ljude u nacionalnom savetu koji će ovim oblastima zaista moći najviše da doprinesu.“ Naglašava Paunović

Svi građani sa biračkim pravom,pripadnici nacionalnih manjina, nastavljaju nesmetano da se upisuju u Poseban birački spisak do 31.oktobra. Direktno se biraju članovi 18 saveta manjina, a preko elektorskih skupština 4 saveta. Na jugu Srbije “najinteresantniji” biće izbori za brojnu bugarsku, albansku i romsku zajednicu.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.