Prosvetari: Stopiramo štrajk, čekamo realizaciju

|   Info
Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da će stopirati štrajk i sačekati realizaciju najvljenog povećanja zarada.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Tanjug


Ministar Mladen Šarčević izjavio je juče da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biće povećane za 35 do 36 odsto, da će naredne godine prosveta dobiti značajniji iznos, a da će prosvetni radnici prvo povećanje dobiti već u januaru.

"Svaki put kad smo se ministarstvu obraćali za povećanje zarada, dobijali smo odgovor da novca nema, sada kad smo tražili da nam se vrati dostojanstvo naše profesije, koje je ugroženo već decenijama, dobili smo povećanje plata", rekla je u Čačku predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, prenosi Glas zapadne Srbije.

Ona je navela da posle razgovora Vlade i MMF-a proističe da bi prosveta u naredne dve, tri godine trebalo da bude na prvom mestu kad je u pitanju izdvajanje iz budžeta.

"Sve ovo što smo juče čuli od ministra lepo zvuči, ali koga zmija ujede i guštera se plaši, tako da ćemo ipak sačekati da se sve te ideje sprovedu u delo. Ukoliko se to ne desi, ponovo ćemo stupiti u štrajk. Povećanje plata trebalo bi da bude realizovano početkom skledeće godine, pa ćemo u toj 2019. videti tačno na čemu smo", rekla je Jankovićeva.

Sindikat obrazovanja Čačak osnivač je ovog reprezentavnog sindikata koji se nakon dugogodišnjeg truda delimično izborio za sve svoje zahteve.

Predsednik resora za analitiku USPRS-e, Vladimir Adžić, kaže da je na nivou Moravičkog okruga bilo 50 škola u štrajku, koje su maksimalno ispoštovale zahteve USPRS, ali da će biti spremne da nastave štrajk ukoliko za to bude bilo potrebe.

Adžić je napomenuo da je pre tri godine potpisan sporazum koji nije ipoštovan, i da traže da Vlada garantuje isplatu svetosavskih nagrada, jer one nisu isplaćene već četiri godine.

Šarčević je Tanjugu kazao da povećanje za prosvetu znači izjednačavanje sa ostalim korisnicima budžeta, na šta se čekalo skoro deceniju.

"Mislim da je bilo krajnje vreme. Strpljenje je bilo više puta prekidano raznim štrajkovima, raznim neregularnim nepočecima školske godine, ali mislim da je ovoga puta od početka godine štrajk bio nepotreban, jer su vrata bila otvorena i nije bilo potrebe kucati na njih", kazao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, dogovori su išli u dobrom smeru, a Vlada na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministri Siniša Mali, Branko Ružić i on došli su do dobrih rešenja.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar