Prosvetari: Zaslužujemo 9. grupu

|   Info
Sva četiri sindikata prosvetnih radnika u Srbiji održala su danas protest ispred Ministarstva prosvete i nauke u Beogradu
Foto: FoNet


Izvor: FoNet

Sindikati su zahtevali da prosvetni radnici budu svrstani u devetu platnu grupu, prvi razred i najavili štrajk za prvi dan nove školske godine.

Na protestu pod sloganom "Pravda ispred para" sindikalci su naglasili da oni zaslužuju da budu u devetoj grupi, kao i sve ostale struke sedmog stepena stručne spreme, a ne u osmoj, kako je to sada.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da su danas izdvojili najurgentniji zahtev, među mnogobrojnim koje imaju- prelazak iz 8. u 9. platnu grupu.

Moramo sada imati samo samo taj zahtev da bismo uspeli do kraja septembra da se prebacimo iz 8. u 9. grupu i tu smognemo snage da napredujemo kroz 11 platnih razreda, rekla je ona.

Janković je naglasila da su danas oko tog jednog zahteva ujedinili svi prosvetni sindikati.

Od ponedeljka 3. septembra, najavila je, školska godina počinje štrajkom, skraćenjem časova na 30 minuta i izrazila nadu da će direktori škola biti razumni i neće dozvoliti da zvoni na 45 minuta, a da nastavnici izlaze posle 30 minuta.

Prema njenim rečima, u štrajku će biti USPRS, Sindikat zaposlenih u prosveti i Sindikat Nezavisnost, jedini koji neće je Samosalni Sindikat obrazovanja Srbije.

Ona je istakla da je komunikacija sindikata sa Ministarstvom prosvete odavno jednostrana, a da od ministra Mladena Šarčevića imaju uveravanje da se za prosvetare izuzetno bori i da "će sve dati da ih ugura u 9. grupu".

Kao da mi nismo dovoljno dorasli 9. grupi, zaključila je.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPRS) Milan Trbović istakao je da su svi sindikati danas jedan u borbi za pravdu , pošto nije ugrožena samo profesija, već dostaojansto radnika prosveti.

Pozvao je Šarčevića da spasi svoj obraz i obraz prosvete, da jedino prosvetni radnici, kao najobrazovaniji, ne ostanu u 8. grupi.

Foto: FoNet

Znaju za veštačke licence i veštačke diplome, a za pamet Srbije ih nije briga, rekao je on i poručio da su oni poslednji bedem odbrane intelektualne elite Srbije i da će istrajati do kraja.

On je istakao da nemaju najavu za sastanak sa ministrom, ali da imaju njegovu "verbalnu podršku".

Ružica Todić i sindikata Nezaviosnost poručila je da ne pristaju na nipodaštavanje i pozvala kolege koje su danas u vreme protesta na, kako je rekla , izmišljenim sednicama nastavničkih veća i sastancima za E-dbnevnik, da im se pridruže u borbi za pravdu i čast profesije.

Vesna Vojvodić Mitrović iz Sindikata Nezavisnost je upitala da li odeljenske starešine treba da vode razred sa koeficijentom 0,5 odsto, a bibliotekari da budu u 7. grupi i poručila da neće pristati da im politički nameštenici iz Školskih odbora budu na časovima.

Predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Branko Miljanović je predočio da jedino prosvetari nisu, već tri, godine potpisali Kolektivni ugovor.

Današnji protest, kako je najavljeno, uvod je u seriju štrajkova u septembru, počevši od skraćenja časova prvog dana školske godine 3. septembra na pola sata.

Tokom trajanja protesta zaustavljen je saobraćaj u Nemanjinoj ulici i Ulici kneza Miloša, a potom su učesnici protesta krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave gde će ponoviti svoj zahtev.

Predstavnici sindikata pozvali su ministra prosvete Mladena Šarčevića da ih podrži, kako im je obećao "kao najveći sindikalac među njima", da prosvetari budu svrstani u devetu grupu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar