Prva laparoskopska operacija u šabačkoj bolnici

|   Info
Kako je nedavno najavljeno u šabačkoj Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević” danas je obavljena prva laparoskopska operacija debelog creva. Zahvat je izveo dr Miljan Ćeranić i ekipa Kliničkog centra Srbije uz koordinaciju dr Gorana Kaljevića. Na ovaj način ozvaničena je i saradnja šabačke Opšte bolnice i Kliničkog centra Srbije tako da će se u dogledno vreme šabački doktori obučiti za rad u minimalnoj invazivnoj hirurgiji.

U šabačkoj Opštoj bolnici obavljena je prva laparoskopska  operacija tumora debelog creva. Minimalna invazivna hirurgija sa mnogo manjim rezom i znatno kraćim postoperativnim periodom za pacijenta sve prisutnija je u bolnicama širom Srbije.
- Pre otprilike dva meseca krenuo je nacionalni projekat. Naš nacionalni koordinator je Amdža Parvejz iz Velike Britanije. On uči nas, a mi dalje širimo znanje po Srbiji. U Špacu smo odradili operaciju u saradnji sa našim  prijateljima i kolegama na čelu sa dr Popovićem. Nadamo se da će saradnja biti uspešna – rekao je dr Miljan Ćeranić iz Kliničkog centra Srbije.
Kako je istaknuto ovo je veliki dan za šabačku hirurgiju, medicinu i Opštu bolnicu koja je postala deo nacionalnog projekta kroz saradnju sa Kliničkim centrom Srbije.
- To će biti praksa i u narednom periodu. Nastavićemo sa intezivnim treningom, a ovakve procedure će biti implementirane i u buduće i rutinski će se raditi u šabačkoj bolnici, kaže direktor bolnice i istaknuti hirurg dr Slobodan Popović.

Ovakve edukativno-pokazne operacije od jeseni obavljaće se češće kako bi se šabački hirurzi obučili za samostalno izvođenje.

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar