Prva runda: Kosovo nije prošlo, u toku "bitka" za glasove

|   Info
U Dubaiju, u okviru Generalne skupštine Interpola završen prvi krug glasanja o prijemu Kosova. Kosovo nije prošlo. U toku pauza od 20 minuta.


Izvor: B92

Kako B92.net saznaje, cilj određivanja te pauze je da se iz sale u kojoj se glasa "izvedu" članovi delegacija koje glasaju, kako bi se u drugom krugu glasanja smanjio broj onih koji su u prvom krugu glasali da Kosovo ne uđe u članstvo Interpola.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju, oštro je reagovao i tražio da se pauza ne određuje, koja je mimo svih pravila i statuta Interpola, ali su se predsedavajući sednicom o to oglušili.

Kosovski novinar Arber Selmani, a nakon njega i prištinski portali Zeri i Bota sot, objavili su da je za članstvo Kosova u Interpolu bilo 76, dok je protiv bilo 56, a uzdržanih 22.

Kako smo ranije javili, prema našim saznanjima, tokom rasprave o glasanju za prijem Kosova, koja se odvijala jutros pre samog glasanja, uz Srbiju je stalo deset država - Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Namibija, Venecuela, Surinam i Rumunija.

Samo glasanje o stavljanju Kosova na dnevni red omogućeno je nakon što je predsedavajući u Interpolu odbacio zahtev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

Tada su uz Srbiju bile Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, dok se naši tradicionalni prijatelji Rusi nisu usprotivili zahtevu Kosova.

Srpska delegacija, posle svega što se dešavalo prethodnih dana i nedelja, upozorava da sve ide ka tome da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar