Putin otkrio kakav će biti odgovor Rusije na rakete SAD u Evropi

|   Info
Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan način
foto: kremlin.ru

 
Izvor: Tanjug

 

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan način i da evropske zemlje "moraju da razumeju" da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave americke rakete srednjeg dometa.

Rojters prenosi da je Putin to izjavio na konferenciji za novinare posle razgovora sa italijanskim premijerom Duzepeom Konteom, odgovaraju pitanja šta će Rusija učiniti ukoliko predsednik SAD Donald Tramp ispuni obećanje i izađe iz sporazuma o INF.

"Odgovaram na pitanje direktno, da li možemo da odgovorimo. Da, možemo, i bi veoma brzo i veoma efikasno", rekao je Putin.

On je naveo da, "ukoliko se SAD povuku iz sporazuma o INF, glavno pitanje jeste šta i raditi sa tim raketama koje će se ponovo pojaviti".

Pročitajte još - ZAHAROVA: Amerika ne može ni da pretpostavi kako Rusija može da joj odgovori

"Ukoliko ih isporuče Evropi, prirodno je da s odgovor morati da bude odraz toga, a evropske zemlje koje pristanu da ih drže, ukoliko stvari odu toliko daleko, moraju da shvate da sopstenu teritoriju stavljaju pod rizik mogućeg udara", kazao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da bi na predstojećem sastanku u Parizu voleo da razgovara sa Trampom o sporazumu o INF, koji su još 1987. potpisali SAD i ŠSR.

"Nadam se da mo razgovaramo o svim tim pitanjima na marginama susreta s američkim predsednikom u Parizu 11. novembra", kazao je predsednik Rusije.

Putin je naveo i da se "pribojava da bi svet mogao da sklizne u trku u naoružanju" pošto sudbina sporazuma START, još jednog rusko-američkog sporazuma o kontroli naoružanja koji se tiče lansirnih sistema strateških nuklearnih raketa i ističe 2021, i dalje nije razjašnjena.