Putin: Samit sa Trampom bio uspešan

|   Info
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je njegov prvi samit sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bio "uspešan" i istovremeno optužio Trampove protivnike u SAD za ometanje napretka u pitanjima o kojima je razgovorao sa šefom Bele kuće, prenosi AP.
foto: kremlin.ru

Izvor: Tanjug

"Naivno je misliti da problemi mogu da budu rešeni za nekoliko sati. Ali, to niko i nije očekivao", rekao je Vladimir Putin u obraćanju ruskim diplomatama u Moskvi.

Navodi se da je ruski lider pohvalio Trampove posredničke napore u Severnoj Koreji, ali je i napao njegovu odluku da se povuče iz međunarodnog sporazuma kojim se umanjuju nuklearne aktivnosti Irana.

AP navodi da je Putin otvoreno napao Evropu i NATO kojim dominiraju SAD, rekavši da će Rusija uzvratiti "jednakim odgovorom" na uspostavljanje NATO baza u blizini granica Rusije i druge "agresivne korake", ali nije objasnio na šta pritom misli.

Putin je u obraćanju ruskim diplomatama u Moskvi ocenio da su odnosi SAD i Rusije "na određene načine gori nego tokom Hladnog rata", ali da je sastanak održan u ponedeljak njemu i Trampu omogućio da krenu "putem pozitivne promene".

"Videćemo kako će se stvari dalje razvijati" poručio je Putin.

Izneo je zabrinutost zbog "snaga" u SAD koje nije imenovao, rekavši samo da one pokušavaju da spreče bilo kakvo poboljšanje u odnosima, pre svega po pitanju saradnje u Siriji ili kontrole naoružanja.

AP navodi da je u ovom prvom komentaru o samitu Putin insistirao da Rusija ostaje "otvorena za kontakte sa SAD".

Agencija podseća da se Tramp po povratku u SAD našao na meti kritika domaće javnosti vezanim za samit.

Putin je upozorio i na opasnosti koje bi mogle da uslede ako Moskva i Vašington ne uspeju da poprave odnose, podsetivši da će sporazum o smanjenju strateškog naoružanja START isteći za godinu i po ukoliko rad na njegovom produženju ne započne odmah, prenosi Rojters.

"Projekti sa Evropom nemaju političku pozadinu"

Rusko-evropski projekti, uključujući i "Severni tok 2", su komercijalni i nemaju nikakvu političku pozadinu, rekao je Vladimir Putin.

Putin kaže da Rusija i Evropska unija imaju puno zajedničkih ekonomskih interesa, a da se već decenijama gradi i zajednička transportna i energetska infrastruktura.

"Svi ti poslovni projekti koje radimo sa Evropom, uključujući i recimo 'Severni tok 2' su potpuno komercijalni i ekonomski isplativi. Nema političke pozadine ili skrivene agende", poručio je ruski predsednik, prenosi Tas.

Predsednik SAD Donald Tramp je uoči početka samita NATO-a u Briselu 11. jula pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.

Američki predsednik je tokom zajedničke pres-konferencije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenosi AP.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar