Radojičić: Ekonomska saradnja Srbije i Španije u usponu

|   Info
Ekonomska saradnja Srbije i Španije je poslednjih godina u konstantnom usponu iako i dalje postoji puno prostora za dodatni rast i unapređenje ekonomskih odnosa naših dveju zemalja, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na poslovnom forumu „Španija – Srbija”.
Foto: Beoinfo

 

Izvor: BeoInfo

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu trgovinska razmena sa Španijom bila je oko 450 miliona, a ima i odličnih firmi iz Španije koje mogu da pomognu da se realizuju projekti u srpskoj prestonici.

Gradonačelnik je istakao da je gradski budžet danas stabilan i da je stabilna finansijska i politička situacija ohrabrila i strane investitore.
Govoreći o projektima u srpskoj prestonici, on je istakao da je posebno ponosan na projekat „Beograd na vodi” koji zajedno realizuju Vlada Republike Srbije i kompanija „Igl hils” iz Abu Dabija.

To je novi centar Beograda koji će se prostirati na ukupno 177 hektara, pojasnio je Radojičić i dodao da će biti izgrađeno oko dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, dok je vrednost cele investicije 3,5 milijardi evra.

On je naveo da je posebno značajan projekat izgradnja metroa jer Beograd, kao grad koji se razvija velikom brzinom, ima veliku potrebu za tom vrstom transporta i podsetio da je plan da izgradnja prve linije metroa počne 2020. godine.

Gradonačelnik je istakao i da je plan da se u Beogradu izgrade dva tunela – jedan od Karađorđeve ulice do Bulevara despota Stefana, a drugi Topčiderski tunel.

On je govorio i o sanaciji deponije Vinča, izmeštanju Starog savskog mosta i izgradnji novog, izgradnji nove dečje bolnice Tiršova 2, nove zgrade Filharmonije, ali i o gondoli koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće.

Kako je istakao, Beograd se razvija planski, strateški i pouzdan je partner investitorima.

– Imamo mnogo ideja i veliki potencijal da ih ostvarimo, a u središtu našeg interesa su ljudi i bolji kvalitet života za sve. Španske firme su izuzetno konkurentne i želimo da sarađujemo sa njima – zaključio je Radojičić.

Poslovni forum „Španija – Srbija”, koji se održava u hotelu „Hilton”, organizuju Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Foto: Beoinfo