Radojičić: Forum „16+1” prilika da predstavimo projekte Beograda

|   Info
Predstojeći Forum glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „16+1”, koji će se održati u Beogradu od ponedeljka, 15. oktobra i trajaće tri dana, biće prilika da se razmene iskustva i predstave naši projekti koje planiramo i koji su u toku, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Beoinfo, RTS

On je, gostujući na RTS-u, podsetio da se u Beogradu radi dosta značajnih projekata.

– Mnogo projekata radimo sa NR Kine, završen je Pupinov most, u ovom trenutku se radi obilaznica. Izuzetno značajna investicija su i „Beograd na vodi”, „Skajlajn” i mnogi drugi projekti. Beograd je izuzetno zanimljivo mesto za investicije i jedan od ciljeva foruma je da privučemo investitore, da razmenimo iskustva i proverimo da li idemo u dobrom pravcu. Planiramo izgradnju dva mosta, dva tunela, nacionalnog stadiona, metroa, zgrade filharmonije i o svemu tome želimo da razgovaramo i na ovom forumu – kazao je Radojičić.

Govoreći o budžetu Beograda, Radojičić je rekao da su prihodi glavnog grada za dve milijarde dinara veći i da je to dalo prostora za dodatna ulaganja.
On je najavio da je plan za naredne tri godine da ne bude dece koja čekaju na mesto u vrtiću.

– Od 2013. godine do danas znatno je povećan broj mesta u vrtićima i taj trend ćemo nastaviti. U ovom trenutku, na listi čekanja se nalazi 2.700 dece, a ranije ih je bilo više od deset hiljada. Završen je vrtić u Altini i on će biti useljen do kraja godine, planira se izgradnja novog u Ovči, a razmatramo i na deset novih lokacija. Neke škole ćemo prenameniti kako bi mogli da ih koriste predškolci – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio i da su povećana izdvajanja za porodilje i da je rebalansom dodeljeno dodtnih 30 miliona za tu svrhu:

– Sve investicije i projekti koje radimo neće imati dovoljno značaja ukoliko ne budemo imali dovoljan broj dece. Na tome moramo insistirati i ovo je dobar put da to i ostvarimo, odlično je da smo u prilici da odgovorimo na povećan broj zahteva porodilja – rekao je Radojičić.

Govoreći o izgradnji Tiršove 2, on je rekao da projekat odlično napreduje, radi se studija izvodljivosti i rešavju se imovinsko-pravni odnosi za plac u Deligradskoj, a da se rekonstruiše i Tiršova 1, što iziskuje malo više strpljenja pacijenata.

Govoreći o boravku delegacije grada u Astani, Radojičić je istakao da je sa tim gradom potpisan sporazum o saradnji, ali da je cilj bio i da se razmene iskustva vezana za razvoj dva grada.

– Astana prelepo izgleda, gradi se mnogo kao i Beograd, samo što je reč o relativno mladom gradu za razliku od našeg, koji ima dugu tradiciju. Koncept „smart sitija” – korišćenja svremene tehnologije za poboljšanje svakodnevnog života građana, koji oni primenjuju je nešto što ćemo pokušati u narednom periodu da implementiramo u Beogradu – rekao je Radojičić.