Radojičić : Srbija neće zaboraviti značaj porodice Romanov

|   Info
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Ruska crkva u Beogradu obeležile su danas liturgijom i litijom stogodišnjicu smrti ruske carske porodice Romanov. Patrijarh Irinej je u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu služio liturgiju, odakle je potom krenula litija.

Litija se kretala beogradskim ulicama od ruske crkve do spomenika Caru Nikolaju, koji se nalazi u Devojačkom parku, gde je održan moleban koji je služio patrijarh, uz sasluženje sveštenstva ruske Crkve. Patrijarh Irinej je rekao da je car Nikolaj jedan od najvećih ruskih vladara koji je tragično izgubio život. "Posle njegove smrti i smrti njegove porodice nestala je Rusija, nestao je ruski narod. Rusiju je zadesilo krvoproliće, a broj ubijenih sam Bog zna, jer je ogroman", rekao je poglavar SPC.

Ministar bez portfelja Nenad Popović podsetio je na reči cara Nikolaja, da mu je najpreča Rusija, ali da se posle toga najviše oseća Srbinom. „Nas danas ne bi bilo da Nikolaj nije primorao saveznike da evakuišu srpsku vojsku iz Albanije", rekao je Popović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić bio je domaćin prijema povodom obeležavanja 100 godina smrti porodice Romanov Skupštini grada Beograda.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar