Reci NE radu na crno

|   Info
Rezultati kampanje „Reci NE radu na crnom“ pokazuju da u odnosu na proslu godinu koja je bila rekordna po broju otkrivenih lica koja rade na crno ove godine je taj broj smanjen ali je povečan broj inspekcijskih nadzora. U okviru edukativne radionice koja je održana u Beogradu „Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“ resurni ministar Zoran Đorđević da je u prvih devet meseci ove godine izvršino za 43% više nadzora nego u istom periodu 2017.godine.
foto:Tv Kopernikus

Lica koja rade ''na crno'', kao i svi  drugi građani, mogu prijaviti  rad ''na crno'' i neregistrovani rad, putem besplatne info linije,  broj 0800 300 307, koja je u okviru projekta ''Reci NE radu na crno''  otvorena 10. marta i aktivna je  24 časa. Rezultati rada ove info linije prezentovani su danas u Beogradu  na održanoj  poslednjoj edukativnoj radionici u okviru projekta  “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“. Cilj radionica je  informisanje zaposlenih, poslodavaca i svih zainteresovanih  građana o pravima i obavezama iz zakona i podzakonskih akata  koji  uređuju oblast radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

„Srbiji je jako bitno da kad je u pitanju rad na crno bude potpuno iskprenjen. Mislim da smo mi na pravom putu to pokazuju i zalaganja inspektora rada koji su evo za prethodnih 10 meseci imali 43 odsto više inspekcijskih nadzora nego što je to bilo u istom periodu prošle godine “ naglasio je Đorđević

Od 10. marta ove godine , od kada funkcioniše besplatna info-linija do ponedeljka 15.oktobra, putem info - linije, inspekciji rada je  upućeno 7.320  telefonskih poziva, kao i 184 mejla  putem elektronske pošte.

„Uodnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna u smislu otkrivanja lica koja su radila na crno, preko 22.000 lica je otkriveno da radi na crno. Ove godine je taj broj smanjen i ako imamo znatno povečan broj inspekcijskih nadzora.“

 Na osnovu pristiglih prijava,  inspekcija rada je   do  15. oktobra , na celoj teritoriji Republike Srbije  izvršila  6.324 pojačanih nadzora  i tom prilikom    je zatečeno  3.348 lica na faktičkom radu  - radu ''na crno'',  od kojih su poslodavci sa  2.567 lica   odmah posle  nadzora zasnovalo radni odnos na neodređeno vreme. Inspekcija rada je  na osnovu info prijava utvrdila i 165 neregistrovanih subjekata.Inspektorima iz cele Srbije je na radionicima  podeljeno 266 laptopova, koji će ubrzati i unaprediti njihov dosadašnji rad. Edukativne radionice u okviru projekta „Reci NE radu na crno“ održane su u gradovima cele Srbije sa ciljem efikasnije borbe protiv sive ekonomije i podizanja svesti građana o štetnosti rada  „na crno“.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.