Referendum o sporazumu

|   Info
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u pismu javnosti poručio da građani Kosova moraju na referendumu da odluče o "mirovnom sporazumu" sa Srbijom.
foto: Fonet

 

"Naši građani moraju da odluče putem referenduma. Moraju da biraju da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji Kosovu daju EU, NATO i UN, ili žele da žive u neprijateljstvu sa susednim zemljama i izolovanim državama", naveo je Tači u pismu objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici.

Tači je dodao da zna da će građani izabrati prvu opciju i da on u tesnoj saradnji sa međunarodnim saveznicima, radi za mir sa susedima i da integracija bude pravi izbor, preneo je Kossev.

On je kazao da od proglašenja nezavisnosti do danas, Kosovo nikada nije imalo veću međunarodnu pažnju - počevši od SAD, Nemačke, Francuske, Italije, Engleske, i gotovo sve članice EU su uključene u napore da se postigne mirovni sporazum između Kosova i Srbije.

Tači je kritikovao kosovsku opoziciju i deo civilnog društva, navodeći da nema veće katastrofa za državu i građane Kosova, kada nekoliko opozicionih partija ili pojedinaca dovede u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika.

Prema njegovim rečima, opasna i neprijatna je "beskrupulozna propaganda" opozicionih stranaka protiv međunarodnih saveznika Kosova, umotana u paniku zbog navodnog kršenja državnog suvereniteta.

"Nikada zlo na Kosovo ne dolazi iz podrške naših zapadnih saveznika. Jedinu štetu koju mogu da u našu zemlju donesu su samo oni koji ne žele mirovni sporazum sa Srbijom, koja ne želi članstvo Kosova u EU, NATO i UN", rekao je Tači.