Reforme u interesu građana

|   Info
Brnabić: Makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava su stubovi dugoročnog razvoja Srbije, a ne samo uslovi za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.
Foto: FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u današnjem razgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, a ne samo uslovi za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Sveobuhvatne reforme su prvenstveno u interesu građana Srbije", naglasila je Ana Brnabić, saopšteno je iz Vlade.

Ona je izrazila je očekivanje da će izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji se očekuje krajem novembra, biti pozitivan, dodajući da je svesna da predstoji još dosta posla u oblasti jačanja vladavine prava i postizanja napretka u poglavljima 23 i 24.

Ana Brnabić je objasnila da se posvećeno radi na reformi pravosuđa i da će se finalna verzija ustavnih amandmana, usklađena sa sugestijama Venecijanske komisije, ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

U razgovoru je istaknuto da je posvećenost pregovorima Beograda i Prištine ključna za dalji napredak i očuvanje stabilnosti Srbije i celog regiona i izraženo uverenje da će se dijalog nastaviti u cilju pronalaženja trajnog i održivog rešenja.

Mekalister je pohvalio napredak Srbije i napore Vlade da nastavi sprovođenje najvažnijih reformi, naglasivši da je Srbija lider u regionu kada su u pitanju ekonomske reforme i pohvalio posvećenost Vlade da vodi otvoren dijalog sa predstavnicima civilnog sektora i medijskih i novinarskih udruženja.

"Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i pružimo podršku u svim oblastima gde postoji prostor za napredak", ocenio je Mekalister koji je i predsedavajući Komitetu za spoljne poslove.

Mekalister je rekao da je Srbija, sa otvorenih 14 poglavlja, na dobrom putu ka EU i da će insistirati da se na narednoj Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU otvori što više novih poglavlja, piše u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar