Revolucionarna garda Irana preti "smrtonosnom osvetom"

|   Info
Iranska Revolucionarna garda zapretila je danas "smrtonosnim i nezaboravnom" osvetom za napad tokom vojne parade u Iranu, u kojem je ubijeno 25 osoba, među kojima i 12 pripadnika te elitne garde.
Foto: EPA

 


Izvor: Tanjug

Teheran je optužio zemlje Persijskog zaliva za pružanje podrške napadačima, prenosi Rojters.

"Uzimajući u ozbir celokupno znanje (garde) o centrima raspoređivanja lidera kriminalnih terorista..., oni će se suočiti sa smrtonosnom i nezaboravnom osvetom u bliskoj budućnosti", upozorava se u saopštenju Revolucionarne garde, koje su preneli iranski državni mediji.

Kako navodi Rojters, komandanti Revolucionarne garde, koji nisu imenovani, optužili su za napad ekstremiste, koje obučavaju zemlje Persijskog zaliva i Izrael, a podržava Amerika.

Prethodno je Amak, novinska agencija Islamske države, objavila video-snimak na kojem se vide trojica muškaraca u vozilu kojim su, kako navodi agencija, krenuli da izvrše napad na vojnoj paradi u Iranu.

Na snimku, objavljenom dan nakon napada u iranskom gradu Ahvazu, dvojica muškaraca govore na arapskom jeziku o džihadu, dok se treći obraća na persijskom jeziku, nagoveštavajući da su njihova meta članovi iranske Revolucionarne garde, prenosi Rojters.

Kako se precizira, muškarac sa bejzbol kapom, na kojoj se nalazi nešto što izgleda kao logo Revolucionarne garde, govorio je o predstojećem napadu na persijskom jeziku.

"Mi smo muslimani, oni su kafiri (nevernici). Uništićemo ih snažnim napadom u gerilskom stilu", rekao je na snimku.

Odgovornost za napad preuzeo je i iranski etnički arapski opozicioni pokret Nacionalni otpor Ahvaza, koji traži odvojenu državu u provinciji Huzestan.

Britanska agencija prethodno je prenela da je jučerašnji napad na vojnoj paradi, u kojem je ukupno ubijeno 25 ljudi, bio jedan od najgorih ikada izvršenih na Revolucionarnu gardu, uz ocenu da će on pojačati napetosti između Irana i njegovog regionalnog rivala Saudijske Arabije.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar