Rodbina više ne mora da daje krv za pacijenta

|   Info
Novi način rada podrazumevaće brže testiranje na viruse hepatitisa B i C, HIV i sifilis, a u nekim periodima godine, ako bude potrebe, i na virus „zapadnog Nila”

Izvor: Politika

Ako pacijent mora na operaciju. njegova porodica uskoro više neće morati hitno da traži prijatelje i rodbinu koji bi mogli da daju krv da bi bolesnik bio operisan. Zakon o transfuzijskoj medicini, koji počinje da se primenjuje početkom sledeće godine, između ostalog predviđa ukidanje namenskog, porodičnog davanja krvi.

S druge strane, organizovano davalaštvo po gradovima neće biti ukinuto, iako se o tome dosta spekulisalo u javnosti, već će akcije prikupljanja krvi biti unapred planirane i organizovane prema kalendaru, o čemu će se svi biti blagovremeno obavešteni.

Novi propis predviđa da se uzimanjem krvi i testiranjem bavi isključivo pet transfuzioloških centara – u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i Institut za transfuziju krvi Srbije i VMA u Beogradu – a novi način rada obuhvatiće brže testiranje na viruse hepatitisa B i C, HIV i sifilis i, u nekim periodima godine, ako bude potrebe, na virus „zapadnog Nila”.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar