Rusija nema favorita u BIH

|   Info
Lavrov: Rusija polazi od bezalternativnosti Dajtonskog sporazuma.
Foto: FoNet

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u Sarajevu da Moskva bezrezervno podržava Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i odbacio navode da podržava bilo koju političku stranku na oktobarskim izborima.

Foto: FoNet

“Rusija polazi od bezalternativnosti Dajtonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i ustavna ovlašćenja dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo zainteresirani da se rezultati izbora zasnivaju na tim načelima”, rekao je Lavrov nakon sastanka sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom u Sarajevu.

Vlast treba da uključi predstavnike svih naroda i podržava konsolidaciju, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi mediji u BiH.

Prethodno je ruski šef diplomatije razgovarao sa sva tri člana Predsedništva BiH, bošnjačkim, Bakirom Izetbegovićem, srpskim članom državnog vrha Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Na pitanje da li Moskva ima favorita na izborima zakazanima za 7. oktobar u BiH, Lavrov je rekao da su ruski favoriti građani i da nemaju nijednu stranku ili političara kojeg direktno podržavaju.

“Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasaju", rekao je Lavrov i odbacio tvrdnje čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim posetom podržava baš njega.

Lavrov je pozdravio razgovore između Kosova i Srbije i izrazio očekivanje da će se dogovor postići bez pritiska Sjedinjenih Država ili Evropske unije.

“Mi pozdravljamo direktan dijalog Beograd - Priština, ali najvažnije je da se ono o čemu se razgovara zaista i realizira", rekao je.

On je ponovio da Rusija zajedno s EU i SAD podržava Dejtonski sporazum.

"I mi smo se saglasili da spoljni igrači na Balkanu ne treba da stvaraju konfrontaciju. Naša zemlja uvek je lepo sarađivala s EU i SAD, ovde i u usuglašavanju Dejtonskog sporazuma. Ne vidim razlog da se ta saradnja meenja", rekaoje Lavrov.

Crnadak je ooenio da Rusija ima principijelan stav kad je reč o unutrašnjim odnosima, posebno zbog podrške Daejtonskom mirovnom sporazumu.

"Dajtonski sporazum je dao dobru osnovu za mir i suživot. Zato nam je podrška Rusije važna. Rusija je bila jedan od kreatora ovog sporazuma", rekao je Crnadak.

Ruski šef diplomatije posetu BiH nastavio je posetom Banjaluci. gde će obići mesto na kojem se gradi rusko-srpski centar, a razgovorom s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom okončati posetu BiH.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.