Lavrov poziva Kfor i Euleks da spreče pokušaje nasilja nad Srbima

|   Info
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Kfor i Euleks da u potpunosti spreče bilo kakve pokušaje nasilja i vandalizma na Kosmetu usmerene protiv Srba i verskih objekata. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Albanci ne shvataju da su se situacija i svet promenili i da su njihovi zahtevi dokaz da ne žele kompromis. Poručio je da bez podrške Rusije, Srbija ne bi mogla da odbrani svoje nacionalne interese.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Lavrov je, nakon razgovora sa Ivicom Dačićem u Sočiju, istakao: "Mi sa Srbijom delimo stav da treba izbegavati bilo kakve akcije koje bi mogle da dovedu do bilo kakvih linija razdvajanja na Balkanu, koje bi mogle da podržavaju princip 'ili sa nama ili protiv nas'.''

Dodao je da je apsolutno siguran da održiva i sigurna budućnost može da bude obezbeđena samo u okviru ravnopravne zajedničke saradnje, za šta se zalažu i Rusija i Srbija.

Poručio je da će Rusija nastaviti da promoviše ove principe i u UN, i u OEBS-u, i u Savetu Evrope, i u drugim međunarodnim organizacijama.

Lavrov je rekao da se Rusija stalno zalaže za striktno i tačno ispunjenje i poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i podržava akcije Beograda koje su usmerene ka ispunjenju ovog najvažnijeg međunarodnog dokumenta.

Lavrov je, inače, u razgovoru s Dačićem, konstatovao i da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i ocenio da EU mora da utiče na Prištinu.

"Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina", naveo je Lavrov.

On je ocenio da bi EU trebalo da na sebe preuzme potpunu odgovornost za takvo stanje stvari i da insistira na ispunjenju dogovorenog.

Ivica Dačić je rekao da Albanci ne shvataju da su se situacija i svet promenili. Ocenio je da su zahtevi Albanaca dokaz koliko nisu spremni na bilo kakav kompromis.

"Oni svi hoće projekat 'Velike Albanije' i njima je sve ovo malo, hteli bi da dođu do Niša. Oni bi da uzmu pola Crne Gore, pola Makedonije i sever Grčke", upozorio je Dačić.

Navodeći da je u Prištini pre nekoliko dana proslavljen rođendan Bila Klintona, primetio je da je to "jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u njegovoj kući".

To je, prema njegovim rečima, dokaz da su Albanci "zaostali u vremenu".

"Vreme se promenilo. To što oni misle – nema ništa od toga", poručio je Dačić i dodao: "Kod nas bi se to reklo, mada nije diplomatski, "kad na vrbi rodi grožđe'".

Srbiji neophodna podrška Rusije

Dačić je poručio da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da obrani svoje nacionalne interese i teritorijalni integritet, te dodao da je podrška Moskve neophodna i ako se dođe do rešenje u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je zahvalio na bezrezervnoj podršci koju pružaju predšednik Vladimir Putin i Rusija, a kad je reč o interesima Srbije.

"Srbija će sa svoje strane isto tako podržavati Rusiju i, kao što znate, nije se pridružila niti će ikada da se pridruži bilo kakvim merama, sankcijama protiv ruskog naroda. Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu, i danas sam to uradio, o toku dijaloga sa Prištinom", preneo je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Kazao je da je i danas svog kolegu Lavrova informisao da albanska strana ne ispunjava dogovoreno.

"Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na zapadu, koji gleda Prištini kroz prste", ukazao je on.

Pomenuo je kao primer da je tužilac za ratne zločine, inače Albanac, podneo ostavku zbog pristisaka koje, kako je rekao, albanski veterani OVK vrše da se ne bi podizale optužnice protiv njih.

"Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom, jer smatramo da bez podrške Rusije ne može doći do rešenja", kazao je Dačić.

Konstatovao je, međutim, da je došlo do promena u stavovima kod nekih zemalja na zapadu, a koje danas, kaže, dozvoljavaju da se govori o kompromisnom rešenju, dok su ranije govorile da je sve već rešeno.

Odnosi Srbije i Rusije napreduju

Lavrov je ocenio da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i da je ruskoj strani drago što može da ugosti srpskog ministra.

"Naši kontakti su bili intenzivni. Sećam se sa toplinom moje posete Srbiji u februaru, kada smo slavili 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Nakon toga, primili smo 8. i 9. maja srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobede i učestvovao u maršu Besmrtnog puka, a pored toga je imao i razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mi to mnogo cenimo", rekao je Lavrov, a preneo Tas.

Lavrov je podsetio i da se s Dačićem sastao u junu u Moskvi, i poručio da danas imaju priliku da razgovaraju o bilateralnim odnosima, koji, kaže, napreduju na svakom polju, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

"Mi smo postigli dobar napredak u svim područjima i mislim da ćemo danas dodati još pozitivnih vibracija našim odnosima", poručio je šef ruske diplomatije.

Dačić je kazao da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou, da su to odnosi strateških partnera.

Preneo je da ga je danas ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić obradovao pričom o tome kako je na pitanje u gradskoj skupštini Moskve – da li bi neki trg ili ulica mogli da ponesu ime nekog Sbrina ili Srbije, gradonačelnik odgovorio: "Šta ćete više, imate jedan od glavnih, a to je Kutuzov, čija je majka Sprkinja".

"Ja to nisam znao i velika je čast što je to tako. Verujem da niko u Srbiji to ne zna. Kada smo već kod Kutuzova, on je pobedio Napoleona uz čuveni moto 'vreme i strpljenje'. Mi to primenjujemo i kada su naši problemi u pitanju", dodao je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar