Dačić i Lavrov u Banjaluci

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenili su na sastanku u Banjaluci da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi stalno razvijaju.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Dvojica ministara su se saglasili da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju ocenivši da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva.

Dačić je obavestio svog ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine.

On je ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Lavrov je istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN.

On je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH.

On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

Na sastanku u Banjaluci dvojica ministara razgovarali su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

Dačić je u Banjaluci prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar