Rusija je "deo rešenja" za Balkan

|   Info
Lavrov: Rusija se protivi pokušajima Zapada da je eliminiše s Balkana u rešavanju više sporova - poput Makedonije, Crne Gore, srpsko-kosovskog problema ili promena dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH jer bi to moglo rezultirati sukobima.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

"Uvereni smo da ta pitanja treba rešavati uz saglasnost svih zainteresovnih naroda. Nedopustive su akcije spoljnih igrača da naprave veštački izbor - ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Foto: FoNet

Lavrov, pema navodima zagrebačkih medija, "nije direktno pomenuo zapadne zemlje, ali je očito aludirao na SAD i Evropsku uniju".

Ruski šef diplomatije naglasio je kako je Rusija bila deo rešenja za postizanje mira u BiH, kao i rešenja za Kosovo.

Lavrov je rekao da je "Rusija, zajedno sa SAD i EU, bila autor Dejtonskog mirovnog sporazuma i rešenja kosovski krize".

"Ne vidimo nijedan razlog da se Rusija makne od svih tih poslova, a Balkan pretvori u arenu za sukobe", rekao je prvi čovek ruske diplomatije.

Lavrov se usprotivio mogućnosti preuređenja i revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH koji ne bi uključio i podrazumevao da to prihvateroba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

Rusija je za Dejton i protiv njegove revizije, naglasio je Lavrov, rekavši da su bilo kakve reforme "prihvatljive uz saglasnost dva ravnopravna entiteta i tri državotvorna naroda".

Sarajevski mediji istakli su rije danas poruku Lavrova da "Rusija ne podržava ni jednu političku stranku u BiH" već "isključivo građane BiH".

"Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa, jer mi podržavamo građane. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca i radit ćemo s onim predstavnicima kojima građani BiH daju poverenje", rekao je Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik odbacio je tvrdnje kako Rusija ima negativan utjecaj na entitet koji on vodi i na Bosnu i Hercegovinu.

"Želim reći da je Rusija prijatelj s kojim želimo da razvijamo saradnju na svim nivoima - od ekonomske, kulturne, ali naravno i političke saradnje", rekao je Dodik.

Lavrov se danas u Banjaluci sastao i sa šrefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a prethodno je u Sarajevu razgovarao i sa tročlanim Predsedništvom BiH, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Lavrov je večeras završio posetu BiH, a sa banjalučkog aerodroma Mahovljani ispratila ga je premiejrka RS Željka Cvijanović.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar