Ružić pozvao pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore

|   Info
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da u nedelju, 4. novembra, izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug

U poseban birački spisak upisano je više od 510.000 pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, a Ružić za Tanjug kaže da očekuje da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina proteknu kao svetkovina i praznik demokratije.

Pripadnici nacionalnih manjina biraće 4. novembra nove sastave 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na do sada trećim izborima za nacionalne savete.

"Uveren sam da će svi novoizabrani članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina raditi upravo na onome što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i propisuje, a to je pre svega afirmacija službene upotrebe jezika i pisma, baštinjenje kulture i tradicionalnih vrednosti", rekao je Ružić.

Zvanični rezultati izbora treba da budu saopšteni osam dana posle glasanja, a Ružić navodi da očekuje da će nakon toga u roku od 20 dana biti konstituisani nacionalni saveti svih nacionalnih manjina.

Naglasio je da je Srbija tokom ove godine od svih relevatnih međunarodnih faktora, uključujući i OEBS i Savet Evrope, dobila veliko priznanje za set manjinskih zakona koji je usvojen u Skupštini Srbije.

Dodao je da je sam način izrade tih zakona bio vrlo inkluzivan i transparentan i da su svi zainteresovani praktično bili uključeni.

"Očekujem da upravo te nove odredbe s novim talasom novih članova nacionalnih saveta još više unaprede funkcionisanje nacionalnih saveta i da srpsko društvo zaista očuva tu veliku dragocenost, s obzirom na činjenicu da skoro 13 odsto naše ukupne populacije čine upravo pripadnici nacionalnih manjina", rekao je Ružić.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.