Ružić je raspisao izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembra

|   Info
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je raspisao izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar. Ministar je još jednom pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektronske skupštine. "Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Po preseku stanja 15. avgusta skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak", rekao je Ružić.

Ružić je ocenio da na izbore ne može da utiče najava Bošnjačkog nacionalnog veća i Albanskog nacionalnog saveta Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih zakona koji se tiču nacionalnih manjina, a koji, po njihovim tvrdnjama smanjuju prava manjinama. Ružić je naveo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo pohvale za te zakone od međunarodnih institucija.

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine. Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 lica, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 lica. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar