Predato devet izbornih lista za nacionalne savete manjina

|   Info
Do sada je predato devet lista za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji 4. novembra, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
Foto: televizija Kopernikus


Izvor: Tanjug

''Do sada je predato devet lista, a danas i sutra očekujemo još četiri'', rekao je Branko Ružić novinarima posle sastanka u Beogradu sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Lambertom Zanijerom.
Ružić sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Lambertom Zanijerom
Ružić sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Lambertom Zanijerom

Ružić je upoznao Zanijera sa onim što je njegovo Ministarstvo uradilo u prethodnom periodu kako bi se kroz zakonodavni okvir unapredio status nacionalnih manjina u Srbiji, i podsetio da su usvojena četiri važna zakona u toj oblasti.

''Ti zakoni su naišli na odobravanje pripadnika nacionalnih manjina, ali i na pohvale OEBS-a i drugih referentnih međunarodnih institucija koje su s Ministarstvom učestvovale u transparentnom i inkluzivnom postupku izrade tih zakona'', rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da je prošle godine pokrenut Fond za nacionalne manjine koji, kaže, nije funkcionisao 15 godina, da je njegov budžet prošle godine iznosio 1,8 miliona dinara, dok je ove godine obezbeđeno 21,8 miliona dinara.

Ružić je najavio da će sledeće sedmice biti potpisani ugovori sa 77 aplikanata kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Ministar je istakao da su nacionalne manjine velika dragocenost i komparativna prednost Srbije u odnosu na mnoge države u regionu.

''Činjenica da oko 13 odsto ukupne populacije u Srbiji čine pripadnici nacionalnih manjina govori o jedinstvu različitosti koji baštinimo kao država i kao vlada, i zato pokušavamo da to unapredimo'', naveo je Ružić.

On je zahvalio Zanijeru i Kancelariji OEBS-a za nacionalne manjine na, kako je istakao, izuzetnoj saradnji i izrazio nadu da će zajednički nastaviti da unapređuju zakonske propise i status pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji.

''Nije neskromno reći da je Srbija u nekim segmentima daleko ispred pojedinih država članica EU'', dodao je Ružić.

Važna komunikacija sa pripadnicima nacionalnih manjina

Zanijeri je ocenio da Srbija ima dobar zakonodavni okvir koji se bavi nacionalnim nanjinama i podržao nedavne izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i to što su u tom procesu učestvovali i pripadnici nacionalnih manjina.

''Komunikacija sa pripadnicima nacionalnih manjina je jako važna da bismo čuli šta su njihovi prioriteti, a naročito pred predstojeće izbore za nacionalne savete'', naglasio je Zanijeri.

On je pozitivno ocenio obrazac saradnje koji država ima s nacionalnim manjinama kroz bilateralne komisije koje se bave pitanjima nacionalnih manjina i pohvalio to što Srbija ulaže napore u intergraciju nacionalnih manjina u društvo.

''Vidim da Srbija dobro radi u toj oblasti. Ulaganje u rešavanje pitanja vezanih za status nacionalnih manjina predstavlja resurs za celo društvo'', ukazao je komesar.

Na pitanje novinara da li inicijative albanskog i bošnjačkog nacionalnog saveta koji zahtevaju od Ustavnog suda da preispita ustavnost izmenjenih zakona mogu da izazovu političke tenzije i utiču na predstojeće izbore, Zanijeri je naznačio da je pozitivno što nacionalne manjine u Srbiji mogu da učestvuju u donošenju zakona, kao i da izraze svoje neslaganje s tim i da se obrate Ustavnom sudu.

''Pozdravljam činjenicu da ta mogućnost uopšte postoji, jer bi to u teoriji trebalo da doprinese smanjenju tenzija'', poručio je Zanijeri.

Odgovarajući na isto pitanje, ministar Ružić je isključio mogućnost da će zahtevi pojedinih nacionalnih saveta uticati na izborni ciklus i podvukao da je to dokaz demokratičnosti jednog uređenog sistema.

''Proces izrade ovog propisa bio je veoma inkluzivan i transparentan, uz učesće predstavnika svih nacionalnioh saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Tada su imali priliku da ukažu na svoje rezerve, od kojih su mnoge inkorporirane u ove zakone. Ovo je legitiman način, a šta je pozadina, neka proceni javnost'', zaključio je Ružić.

Na redovnim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina zakaznim za 4. novembar biraju se 22 saveta, a rok za prijavu izbornih lista je 19. oktobar.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar