ŠABAC: Fabrici i Nedimović obišli nasip na Čevrntiji

|   Info
Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, direktori Direkcije za vode, Kancelarije za javna ulaganja, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Javnog preduzeća “Srbijavode”, opštine Bogatić i grada Šapca danas su obišli nasip na Čevrntiji gde su otpočeli radovi u okviru projekta “Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Dunava”. Za realizaciju ovog projekta Evropska unija je obezbedila oko 8 miliona evra iz predpristupnih fondova.

Nasip na Čevrntiji kod Drenovca, koji je tokom majskih poplava 2014. godine zdušno branjen svim snagama, obišli su šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.
- Ovde je u stvari bila odbrana najznačajnijih privrednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala koji postoje nizvodno. To su one tačke koje su mogle da naprave najveće probleme. Sava je čudo i zato je jako važno što se radi ovaj projekat. Zahvalio bih se Evropskoj komisiji što je odvojila novac za ovo – rekao je ministar Nedimović osvrnuvši se na događaje iz 2014. godine.
U projekat rekonstrukcije postojećih nasipa duž Save i Drine u dužini  od 16,1 kilometar Evropska unija uložila je oko 8 miliona evra.
- Mi u Evropskoj uniji smo srećni što smo mogli da budemo partner Srbiji u ovom velikom poduhvatu rekonstrukcije, obnove ali i prevencije i zaštite od poplava, što smo mogli ruku pod ruku mogli da radimo sa nadležnim organima u protekle četiri godine. U tom periodu mi smo izdvojili 172 miliona evra za najrazličitije projekte rekonstrukcije i obnove od poplava. Sada prelazimo na prevenciju i upravo ovaj projekat je deo tog jednog većeg projekta – izjavio je Sem Fabrici.
Ove godine iz državnih budžeta i međunarodnih fondova obezbeđeno je skoro 100 miliona evra koji se koriste za sisteme zaštite, irigacione sisteme i održavanje postojećih sistema. Planirani završetak radova projekta kojim će se ostvariti potreban stepen zaštite od poplava Šapca i brojnih seoskih naselja, industrijskih kompleksa, plodnih oranica i infarstrukture,  je 9. januar 2020. godine.

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar