ŠABAC: Zasadi trešnje u Culjkoviću ostali bez roda

|   Info
Meštani Culjkovića ovih dana muku muče sa zasadima trešnje koji ni posle pet godina nemaju roda. Iako su primenjene sve agrotehničke mere poljoprivredni proizvođači smatraju da su pre pet godina na konkursu grada Šapca i Direkcije za poljoprivredu dobili neadekvatne sadnice. Godišnja ulaganja po hektaru bila su i po 1.000 evra, a bez roda, sada nemaju ni za povraćaj dela novca po predviđenom ugovoru.

Meštani Culjkovića ovih dana muku muče sa zasadima trešnje koji ni posle pet godina nemaju roda.  Iako su primenjene sve agrotehničke mere i uložena ogromna sredstva,  poljoprivredni proizvođači smatraju da su pre pet godina na konkursu grada Šapca i Direkcije za poljoprivredu dobili neadekvatne sadnice.  
– Imam otprilike oko hektar trešanja. Što se tiče godišnjih ulaganja, tokom cele godine, dakle tretiranja, polivanja, đubrenja, obrade zemljišta, to otprilike iznosi negde oko 1.000 evra, koje mi ulažemo svake godine, a kad dođe na rod da se bere, nema ništa – kaže Nikola Savić, poljoprivredni proizvođač iz Culjkovića.
Jovan Tovitović, poljoprivrednik iz Culjkovića, ističe da obrađuje i prska redovno, ali da od bolesti imaju stabla nešto što ga suši, te da rod na kraju opadne i ne donese boljitak.
– Zahtevamo da dođe neko od stručnjaka i da vidi šta je sa ovim. Nama već izlaze rokovi da se to plati, a mi ne znamo šta ćemo. Ono ucvata, cvat spadne, roda nemamo – kaže Dragan Tovitović iz Culjkovića.
Direkcija za poljoprivredu grada Šapca, kako su istakli nezadovolnji  meštani Culjkovića, bila je zadužena za nabavku i distribuciju sadnog materijala tako da je ona i najodgovornija za ovaj fijasko sa trešnjama.
– Još jedan problem je što je gradonačelnik Zelenović obećavao da će biti urađen Centar za voće, da će biti urađena kvalitetna kvantaška pijaca, i da će roba imati siguran otkup, što je najvažnije, ali od toga nema ništa, jer je to bilo samo obećanje u predizbornoj kampanji – naglašava Radenko Gojković, poljoprivrednik iz Culjkovića. 
Direkciji za poljoprivredu voćari su podnosili i peticiju ali je odgovor izostao. U međuvremenu na oko deset hektara u samom Culjkoviću čak osam hiljada sadnica boluje svoju boljku, dok se poljoprivrednici u tom mestu pitaju kako dalje – krčiti ili istrajati? Za to vreme nadležni u gradu ćute. Ne potražuju deo novca, što je po mišljenju ogorčenih meštana Culjkovića, samo još jedan dokaz da su u pitanju mutna posla.

 

 

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar