BESPOVRATNA SREDSTVA ZA SRPSKE POLJOPRIVREDNIKE

|   Info
Poljoprivrednici u Srbiji prvi put dobijaju mogućnost korišćenja bespovratnih sredstava u iznosu od 175 miliona evra do 2020. godine, saopšteno je prilikom uručivanja finansijskog sporazuma o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i pojoprivredu. Prvi ugovori sa poljoprivrednicima biće zaključeni već do 5. jula.
Jadranka Joksimović, Sem Fabrici, Branislav Nedimović. IPARD sporazum- bespovratna sredstva za poljoprivrednike. Uprava za agrarna plaćanja.
Ministarka za evropkse integracije, Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović u Upravi za agrarna plaćanja, prilikom uručivanja IPARD II finansijskog sporazuma 2014-2020. za ruralni razvoj i pooljoprivredu.

Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sem Fabrici, uručio je ministarki za evroppske integracije, Jadranki Joksimović, potpisan IPARD II finasijski sporazum za period od 2014. do 2020. godine, zaključen između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije. Radi se o IPARD fondu za ruralni arzvoj i poljoprivredu, čime je srpskim poljoprivrednicima omogućeno da korioste investicionu podršku od 175 miliona evra bespovratne pomoći. Pored toga i Srbija će dati svoj doprinos, što će dodatno uvećati iznos ovih sredstava na 230 miliona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, je rekao da se očekuje i kofinansiranje od privatnih lica, što bi dovelo do toga da ovaj iznos dostigne, na kraju projekta, sumu od 400 miliona evra.

„Cilj celog ovog poduhvata je da se srpski poljoprivredni proizvođači i proizvođači hrane, industrijski proizvođači i prerađivači hrane, pripreme za konkurentno tržište Evropske unije, da kada dođe čas da Srbija postane članica, oni budu spremni“, kaže Fabrici.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, kaže da će već prvi ugovori biti zaključeni do 5. jula, da je veliki uspeh što je na prva tri konkursa bilo 500 prijava, kao i to da je ovo prvi put da evropska pomoć ide direktno u ruke građana.

Ovim projektom počinje se sa postepenim usklađivanjem srpske poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja sa zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom, a njime će se postići da se podigne konkurentnost poljoprivrede u Srbiji, kao i ravnomeran teritorijalni razvoj.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar