Digitalizovati poljoprivredu

|   Info
Popović: Primena digitalizacija i informacionih tehnologija u poljoprivredi je budućnost, ali i sadašnjost, jer se optimizuju prinosi, izvlači maksimum, a troškovi proizvodnje se smanjuju za 30 do 40 odsto.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je tokom posete digitalnoj farmi u Krivaji, kod Bačke Topole, koju je opremio i nadgleda institut BioSens, istakao da se, zahvaljujući novim tehnologijama, optimizuju prinosi koji se povećavaju za dva do četiri puta.

Zato želimo da što više promovišemo ovakve projekte i institut BioSens, koji je jedan od najboljih u Evropi, poručio je Popović, najavljujući da će Vlada uložiti maksimum napora kako bi se u poljoprivredi primenjivale najsavremenije tehnologije.

On je najavio da će stručnjaci iz instituta BioSens uskoro otvoriti još nekoliko takvih digitalnih farmi u drugim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da ta finansijska institucija sa 200 miliona evra pomaže povezivanje poljoprivrede sa inovacionim tehnologijama, a ta sredstva daje naučnim institutima i univerzitetima u Srbiji.

Negre je naglasila da je BioSens jedna od tih institucija i da će u izgradnju njihove nove zgrade biti uloženo 14 miliona evra, kako bi imali odgovarajuće uslove i prostor za rad i broj istraživača, kojih je pre nekoliko godina bilo 12, a sada ih je 200.

Direktor instituta BioSens Vladimir Crnojević ukazao je na značaj poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu i najavio dalje projekte digitalizacije, jer je to prilika da se razvijene zemlje ne samo stignu u toj oblasti, nego i prestignu.

Popović i Degre su na licu mesta mogli da vide kako funkcionišu digitalne tehnologije u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, od obrade zemljišta pre setve do žetve.

Predstavljena im je upotreba dronova, robota, satelita, kao i savremene mehanizacije u poljoprivrednoj proizvodnji i senzori za azot i vlažnost zemljišta, a sve to može da se prati i kontroliše i mobilnim telefonom.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar