Krkobabić za Tv Kopernikus : Vratili smo poverenje u zadruge

|   Info
Srbiju čine 4.700 naselja od kojih su 1.200 ispražnjena, a ne samo Beograd, Niš i Novi Sad. Hoćemo da objedinimo posede, kojih u Srbiji ima 630.000, a u proseku ne prelaze 4,5 hektara po domaćinstvu. Tako je, posle nekoliko decenija, Vlada Srbije prošle godine odvojila 196 miliona dinara za bespovratnu pomoć zadrugama. Formirano je 266 zadruga, a njihov broj je povećan za 17 odsto – kaže Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Zadrugarstvo – udruživanje nije želja već neophodnost. Usitnjen posed, male površine koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara, nameću udruživanje kao imperativ. Bez zadruge nema sela, bez sela Srbija je u problemu. Fenomen puste zemlje je usud Srbije u 21. veku“, rekao je Krkobabić.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava prošle godine bio je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji. Kako je istaknuto, u zadruzi „Agrodunav Karavukovo“ dobijenim sredstvima su kupili 50 steonih junica simentalske rase, koje su na svet donele 48 teladi, a već sledeće godine mogu da računaju da će njihovo osnovno stado dostići čak 150 grla. Proizvodnju mleka su udvostručili sa 1.000 na 2.000 litara dnevno.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.