Krkobabić za Tv Kopernikus : Vratili smo poverenje u zadruge

|   Info
Srbiju čine 4.700 naselja od kojih su 1.200 ispražnjena, a ne samo Beograd, Niš i Novi Sad. Hoćemo da objedinimo posede, kojih u Srbiji ima 630.000, a u proseku ne prelaze 4,5 hektara po domaćinstvu. Tako je, posle nekoliko decenija, Vlada Srbije prošle godine odvojila 196 miliona dinara za bespovratnu pomoć zadrugama. Formirano je 266 zadruga, a njihov broj je povećan za 17 odsto – kaže Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Zadrugarstvo – udruživanje nije želja već neophodnost. Usitnjen posed, male površine koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara, nameću udruživanje kao imperativ. Bez zadruge nema sela, bez sela Srbija je u problemu. Fenomen puste zemlje je usud Srbije u 21. veku“, rekao je Krkobabić.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava prošle godine bio je 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji. Kako je istaknuto, u zadruzi „Agrodunav Karavukovo“ dobijenim sredstvima su kupili 50 steonih junica simentalske rase, koje su na svet donele 48 teladi, a već sledeće godine mogu da računaju da će njihovo osnovno stado dostići čak 150 grla. Proizvodnju mleka su udvostručili sa 1.000 na 2.000 litara dnevno.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar