Krkobabić: Mapa reona Srbije neophodna za ravnomeran razvoj

|   Info
Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona u Srbiji, poručio je ministar zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, nakon sastanka sa direktorima tri regionalne razvojne agencije.

Izvor: RTS, Tanjug

Na sastanku su razmatrane mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za fomiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Srbije.

"Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona, a istovremeno pospešila njihovo individualno razvijanje i prepoznatljive osobenosti", rekao je Krkobabić.

Ministar je istakao da je prvi korak u tom, kako se navodi, velikom neodložnom poslu, izrada mape reona Srbije koji treba da predstavljaju zaokruženo jedinstvo prirodnih, demografskih, ekonomsko-privrednih, socioloških i kulturnih osobenosti sa upečatljivim gravitacionim centrom.

"Hoćemo preciznu mapu Srbije, mapu reona", rekao je Krkobabić.

U izradi mape reona ključnu ulogu, kako je naveo ministar, imaće Akademijski odbor za selo Srpske Akademije nauka i umetnosti na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, uz saradnju svih relevantnih odbora Akademije za realizaciju ovog projekta od najvećeg nacionalnog značaja.

Lukić: Različite mere za razvijena i nerazvijena područja

Predsednik skupštine Asocijacije akreditovanih razvojnih agencija Srbije Slavko Lukić objasnio je da model koji je ministar izneo znači da će različita mera biti u nerazvijenim brdsko-planinskim područjima od nekih razvijenih industrijskih centara.

Današnjem sastanku, pored Lukića, prisustvovali su direktor Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (ARRA) Panonreg iz Subotice Milan Maličević i Samir Kačapor iz Novog Pazara.

Ove razvojne agencije deo su Srpske Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (SARRA), koja broji 16 članica na teritoriji Republike Srbije.

Svoje usluge pružaju u sektorima ruralnog razvoja, infrastrukture, životne sredine, turizma i član su relevantnih međunarodnih organizacija i iza sebe imaju 432 projekta ukupne vrednosti 106 miliona evra.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.