Pokrenut portal za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi

|   Info
U cilju suzbijanja ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalnog angažovanja radnika u sektoru poljoprivrede predstavlje je novi portal za pojednostavljenu registarciju radnika www.sezonskiradnici.gov.rs. Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.
foto :Tv Kopernikus

Prema Popisu poljoprivrede iz 2012.godine procenjen broj sezonskih angazovanih radnika u poljoprivredi kreće se oko 70.000 , gotovo 95 posto sezonskih radnika radi na crno. NALED je uz finasijsku podršku GIZ-a i saradnji nadležnim institucijama koordinirao razvoj on-line portala za prijavu sezonskih radnika koji od januara 2019,dostupan na adresi www.sezonskiradnici.gov.rs. i Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib
"Procenjujemo da će u narednih pet godina ovo značiti dodatnih 15 miliona evra prihoda za državu i budžet, a sa druge strane jednu veću sigurnost i za poljoprivrednike i za ljude koji rade kao sezonski radnici u poljoprivredi", zaključila je Brnabić.
Premijerka je najavila očekivanje da će od februara prijava sezonskih radnika u poljoprivredi moći da se obavi i putem mobilnog telefona. Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede je rekao da po ovom projektu cemo biti inovatori u celom regionu
Portal za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi je rezultat rada cele Vlade koja želi da se izbori sa radom na crno, rekao je napredstavljanju portala ministar rada Zoran Đorđević.
Radnici imaju mogucnost preko portala u realnom vremenu uvid u to da li su prijavljeni, koji poslodavac ih je prijavio i na koji vremenski period.
Novi sistem će smanjiti troškove poslodavaca za trećinu sa 316 na 220 evra prosečno po radniku na godišnjem nivou. Do kraja godine, biće uspostavljen prvi registar sezonskih radnika kojim će rukovoditi NSZ, što će povećati i olakšati njihovo radno angažovanje.