Saudijska Arabija uzvraća Kanadi: Rok od 24 sata

|   Slajder
Saudijska Arabija naredila je kanadskom ambasadoru u Dubaiju Denisu Horaku da u roku od 24 sata napusti tu zemlju.

Izvor: Tanjug


Ultimatum je postavljen nakon što je Kanada kritikovala nedavno hapšenje aktivista za prava žena.

Saudijsko ministarstzvo spoljnih poslova saopštilo je i da će zamrznuti sve nove poslove izmedju Kraljevstva i Kanade, prenosi AP.

Kanada uvozi oko 10 odsto sirove nafte iz Saudijske Arabije.

"Svaki dalji korak sa kanadske strane u tom smeru smatraće se priznavanjem našeg prava na mešanje u unutrašnje stvari Kanade. Kanada i sve druge nacije moraju da znaju da ne mogu biti više zabrinute za naše gradjane od nas", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Najavljeno je i da će povući ambasadora Saudijske Arabije iz Kanade.

Portparolka kanadskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je Kanada ozbiljno zabrinuta zbog poteza Saudijske Arabije i dodala da će ta zemlja uvek braniti ljudska, a posebno ženska prava.

"Naša Vlada nikad neće oklevati da promoviše ove vrednosti i verovanje da je dijalog ključan za medjunarodnu diplomatiju", rekla je ona.

Spor je nastao kada su kanadske diplomate putem društvenih mreža pozivale Saudijsku Arabiju da oslobodi aktiviste za ženska prava, medju kojima je i Samar Badavi, čiji je brat pre nekoliko godina osudjen na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem jer je kritikovao muslimanskog sveštenika, a čija žena sada živi u Kanadi.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar