Simić: Napadi na imovinu utiču na opstanak i povratak Srba

|   Info
Srpska lista osuđuje sve napade na imovinu Srba na Kosovu i traži veću angažovanost KFOR-a, pritom izražavajući razočarenje reakcijom policije na suzbijanju krađa i pronalaženju počinilaca, izjavio je za RTK2 potpredsednik Srpske liste Igor Simić.
Foto: Klix.ba / Promo

Izvor: Tanjug

Simić je u emisiji Poglavlje rekao da ovi napadi direktno utiču na opstanak i povratak raseljenih Srba i da se zato moraju tretirati kao prioritet.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema sluha da poveća broj policajaca koji bi mogli da odgovore na različite izazove. Čini mi se da ovi kriminalni akti ostaju na neki način ispod radara Međunarodnih organizacija i različitih ambasada. Brine nas što u javnosti preovladava uverenje da napadi na Srbe mogu proći nekažnjeno", kazao je Simić.

On je dodao da su uglavnom na meti napadača povratnička mesta sa starijom srpskom populacijom, koji su nažalost nezaštićeni.

"Na primer, za nekoliko meseci jedini srpski policajac u Goraždevcu će otići u penziju, u Novom Brdu postoji samo jedno policijsko vozilo koje pokriva veliku teritoriju, sve ovo sam predočio ministru policije, ali na žalost nema reakcije, kazao je Simić.

"Stav Srpske liste, kao i celokupnog srpskog naroda je da imamo puno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića, ali isto tako verujemo da neće dozvoliti da bilo ko vrši masovne etničke napade nad Srbima, ma gde se oni nalazili na KiM. Niko sa srpske strane neće prihvatiti rešenje koje će značiti gori život, bilo kog Srbina na KiM. Nemojte da nasedate na provokacije bilo ovih na KiM, ili onih iz centralne Srbiji, kao i na priče kako je sve gotovo. S druge strane mi je drago da su Srbi svesni da nam je potreban dogovor, da situacija kakvu sada imamo nije dobra, jer ne postoji alternativa dijalogu", dodao je Simić.

Simić kaže takođe da će Srpska podržati svako rešenje koje znači bolja i veća prava za Srbe na Kosovu i Metohiji.

To znači više bezbednosti, apslolutni opstanak i ostanak na ovim prostorima, jače prisustvo države Srbije na ovim prostorima, pre svega kroz oblasti zdravstva, prosvete i ekonomskog razvoja, i to je ono što je predsednik Vučić rekao u Kosovskoj Mitrovici početkom septembra. Podsećam, 40.000 naših građana ima određena davanja iz budžeta Republike Srbije, ona nikada neće zaboraviti svoj narod. Ulaganja koja su najavljena iznose više desetina miliona evra, rekao je Simić.

Simić je takođe rekao da političke nesuglasice među kosovskim Albancima utiču i na život Srba na Kosovu.

Kad god imate političko komešanje unutar albanskih partija to se prebija preko leđa Srba. Stvaranje te same atmosfere da su Srbi uvek krivi za nešto nije dobro i to podgreva situaciju da se dešavaju napadi kakvi se i dešavaju. Nakon bilo kakve izjave koja je protiv dijaloga usledi serija napada na Srbe, smatra Simić.

Simić je govorio i o transformaciji KBS u vojsku, ističući da se stav Srpske liste nije promenio i da su oni protiv.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar