Skat: Prilika za nove Tesle

|   Info
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skat priredio je večeras prijem za učesnike Radionice za nauku o podacima za naučnike iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana uz poruku da su oni ti koji sporazume o naučnoj saradnji pretaču u realnost.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Skat je naglasio da učesnici ove radionice nastavljaju saradnju koju je počeo još Nikola Tesla, podsećajući na njegov rad u Americi.

Vi možete biti taj čovek ili žena za budućnost, ocenio je Skat, navodeći da je Tesla bio odličan naučnik, ali ne i dobar poslovni čovek.

Foto: FoNet

Ne ohrabrujem vas da u svemu pratite taj njegov primer, jer je za naučna istraživanje potreban i novac, naglasio je Skat.

Američki ambasador ocenio je radionicu kao dobru priliku da se nadograde sporazumi Srbije i SAD o naučnoj saradnji i da se pretvore u realnost.

Direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu Templ u Filadelfiji Zoran Obradović rekao je da će o ovom skupu biti napravljen izveštaj šta je rezultat radionice u Beogradu, ali da bi on voleo da vidi da se organizuje letnja škola u Srbiji i da
predaju ovu nauku.

Više od 25 američkih i oko 30 srpskih akademaca istraživali su načine za saradnju i obostranu korist iz partnertstva između američke zajednice naučnika o podacima i njihovih kolega iz Srbije i čitavog sveta.

Učesnici su se bavili sa četiri osnovne oblasti – metodima fundamentalne nauke o podacima i primenom visokog učinka u procesuiranju velikih količina podataka, primenom nauke o podacima u kritičnim infrastrukturnim projektima, biomedicinskom informatikom i digitalnom arheologijom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar