Skoplje najjeftiniji grad Evrope, Beograd na devetom mestu

|   Info
Skoplje je najjeftiniji grad u Evropi. Slede ga Priština kao druga, zatim Podgorica, ne trećoj, bronzanoj poziciji. Beograd je na devetom mestu i deli ga sa glavnim gradom Rumunije.
Foto: pixabay.com

 

Izvor:SEEbiz.eu


Internet platforma za brzi buking karata za autobuski i železnički saobraćaj Wanderu napravila je lestvicu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova koje treba posetiti u Evropi.

Top 10 najskupljih glavnih gradova u Evropi:

    Monako, Monako
    Rejkjavik, Island
    Dablin, Irska
    Amsterdam, Holandija
    London, Ujedinjeno Kraljevstvo
    Pariz, Francuska
    Kopenhagen, Danska
    Helsinki, Finska
    Valeta, Malta
    Stokholm, Švedska


Računica je napravljena na bazi prosečne cene određenih dobara i usluga u svakom gradu, kao što je cena vožnje jednog kilometara taksijem, pola litre domaćeg piva, šoljice kapućina, ulaznice za muzej, noćenja u hotelu za jednu osobu, karte za javni prevoz u jednom smeru, te tri obroka za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga, prenosi SEEbiz.

Ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na celom kontinentu.

Glavni grad Makedonije prema računici Wanderua, u Evropi ima najnižu prosečnu cenu hotelskog smeštaja u iznosu od 56 evra po osobi, treću najnižu cenu tri obroka u restoranu srednjeg ranga od 8,5 evra, te petu najnižu cenu šoljice kapućina od 1,2 evra. Drugi najjeftiniji glavni grad u Evropi je Priština, dok je bronzana medalja u ovom izboru pripala Podgorici.

Zagreb se nalazi na 13. mestu najjeftinijih glavnih gradova, dok je Ljubljana na 22. mestu, prenlosi SEEbiz.

S druge strane, u top tri najskupljih gradova u Evropi našao se Monako, Rejkjavik i Dablin.