Spasioci pretražuju ruševine posle obrušavanja vijadukta u Đenovi, 37 poginulih

|   Info
Iz ruševina nadvožnjaka u Đenovi spaseno je sedmoro ljudi, dok su desetine i dalje zarobljene. Broj žrtava se popeo na 37. Među stradalima je i troje dece. Most je pao na više tržnih centara, fabrika i stambenih zgrada. Spasioci su na terenu i koriste sve moguće tehnike za spasavanje preživelih. Italijanski ministar saobraćaja pozvao na ostavke rukovodilaca kompanije koja je radila na rekonstrukciji nadvožnjaka.
Foto: Fonet

Izvor: RTS, Tanjug

Italijanski premijer Đuzepe Konte posetio je mesto nesreće i nazvao "ogromnom tragedijom", nezamislivom u modernoj državi.

On je za RAI izjavio da je "šokantno videti srušeni most i žrtve koje spasioci izvlače".

Konte je kazao da će morati da se ispitaju nadležna tela i svi ljudi koji imaju odgovornost, kao i da postoji verovatnoća da je broj žrtava i veći, prenosi Ansa.

Konte je takođe pohvalio stotine spasilaca koji su na mestu nesreće, ističući da su "oni spasli ljude koji su pali sa 45 metara visine i koji su sada živi i u bolnici", prenosi AP.

Vijadukt Morandi, na delu autoputa A10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

"Bilo je tek nešto iza 11.30 kada je grom pogodio most i on se urušio", kazao je jedan od svedoka za Ansu.

Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, a rekonstruisan 2016.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli je rušenje nadvožnjaka nazvao "neprihvatljivim", dodajući da će, ako je razlog ove tragedije nehat, "platiti ko god da je napravio grešku", prenela je agencija AP.

Proveravaju se svi tuneli i mostovi koje je projektovao Morandi

U Italiji od jutros traje polemika o mostovima koje je pedesetih i šezdesetih godina projektovao Rikardo Morandi, javlja izveštač RTS-a.

Jedan od njegovih mostova koji je sagrađen u Venecueli se srušio nakon što je brod udario u njega. Međutim sumnjalo se da stubovi koji ga drže nisu dovoljno jaki.

Pojavili su snimci na Jutjubu o mostovima koje je projektovao Morandi i koji su u užasnom stanju.

Italijanski ministar saobraćaja najavio je hitnu inspekciju svih tunela i svih mostova, a zatražio je ostavke nadležnih iz kompanije koja održava puteve u regionu Đenove.

 

Foto: Fonet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar