Srbija danas dobija X-nož

|   Život
Zdravstvo Srbije danas će dobiti novi savremen aparat za borbu protiv tumora – X nož, a prvoj intervenciji u Onkološkom radio-hirurškom centru Kliničkog centra Srbije biće podvrgnuta pacijentkinja stara 68 godina.

 

Izvor: FoNet, RTS

Intervenciju će obaviti dr Danica Grujičić koja je za Radio-televiziju Srbije objasnila da je reč o izuzetno preciznom  aparatu koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora.

Uz preciznost od nekoliko delova milimetra, X nož se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijma, objasnila je dr Grujičić.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da se radi o investici vrednoj 792 miliona dinara koja će omogućiti besplatno lečenje u Srbiji, s obzirom da su do sada pacijenti o svom trošku ili o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja upućivani na lečenje u Tursku koje je pojedinačno koštalo od sedam do 15.000, pa i do 20.000 evra.

 U Onkološkom radio-hirurškom centru KC Srbije će, kako je najavio Ašanin, raditi 30 lekara, radiologa i drugih stručnjaka, koji su se obučavali u Engleskoj i Švajcarskoj.

"Napravili smo sjajan tim", rekao je Ašanin za RTS.