"Srbija može da računa na Zelenortska Ostrva"

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa kolegom iz Republike Kabo Verde (Zelenortska Ostrva) Luisom Filipeom Lopesom Tavaresom koji je poručio da Srbija može da računa na tu afričku zemlju u naporima da očuva svoje nacionalne interese po pitanju Kosova.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

"Srbija može imati poverenja u nas. Mi smo pravna, demokratska država koja drži reč i koja želi sa Srbijom da ima odlične odnose. Računajte na nas da se borimo sa vama za vaše nacionalne interese", rekao je Luis Filipe Lopes Tavares novinarima na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Ivicom Dačićem.

Tavares je rekao da želi da odnosi dve zemlje budu primer ne samo za saradnju sa afričkim zemljama, već i za ceo svet, i ocenio da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova korak na tom putu.

"Ostaćemo zauvek zeleni, u skladu sa našim imenom", rekao je Tavares komentarišući mapu koju mu je pokazao ministar Dačić da bi "razbio" priču Prištine da ih većina sveta podržava, a na kojoj su države podeljene u dve boje crvenu i zelenu u odnosu na to da li priznaju ili ne priznaju nezavisnost Kosova.

Tavares je rekao da će dve zemlje zahvaljujući dobroj volji koja postoji razvijati odnose u oblasti ekonomije, turizma, kulture, informacionih i komunikacionih tehnologija.

Rekao je da se nikada ni u jednoj zemlji istočne Evrope nije osetio kao kod kuće i dodao da su ga osvojili iskrenost, prijateljstvo, duh humanizma.

Dačić je rekao da će Srbija u Republici Kabo Verde otvoriti počasni konzulat, dok je Tavares od Beograda zatražio da mu nađu Srbina ili Srpkinju koja će biti počasni konzul njegove zemlje u Beogradu.

"Kabo Verde nije imao interesa da učestvuje u našim naporima u očuvanju teritorijalnog integriteta, ali je to uradio kao pravi prijatelj", rekao je Dačić i dodao da će obe zemlje početi da rade na međusobnom ukidanju viza.

Dačić je odnose dve zemlje ocenio kao dobre, ali je dodao da odnosi nisu razvijani još od vremena bivše Jugoslavije, kada je Josip Broz Tito podržavao borbu afričkih zemalja za nezavisnost.

Ocenio je da će Memorandum doprineti razvoju odnosa Srbije i Republike Kabo Verde, koji su nekada zahvaljujući i njihovim studentima koji su ovde studirali bili dobri.

"Oni su bili most između nas", rekao je Dačić i dodao će upravo jedan bivši student biti ambasador u Briselu koji će brinuti o odnosima sa Srbijom.

Dačić je podsetio da je Srbija nedavno postala član Luzofonije, unije zemalja portugalskog govornog područja, od kojih većina, čak i one najuticajnije, nisu priznale nezavisnost Kosova.

Republika Zelenortska Ostrva (Republika Kabo Verde) je ostrvska država smeštena u severnom delu Atlantskog okeana, u regionu zapadne Afrike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar