Srbija na 48. mestu na "Duing biznis" listi

|   Info
Od 190 zemalja sveta Srbija se ove godine nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja, navodi se u izveštaju Svetske banke "Duing biznis 2019: Trening za reformu".
Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug

Srbija je na listi pala za pet mesta iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja.

Glavni razlog ovog pada u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, saopšteno je iz Svetske banke.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na "Duing biznis" listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja.

"Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu", izjavio je Ndegva.

Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

"Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju ‘Duing Biznis 2018‘ iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju ‘Duing Biznis 2019‘", rekao je Lubek.

Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u "Duing Biznis" izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar