Srbija u Programu EU za zaštitu prava i jednakost građana

|   Info
Potpisivanjem Sporazuma o pristupanju Programu EU za prava, jednakost i državljanstvo, koji promoviše zaštitu i primenu prava koja obezbeđuju jednakost građana, Ministarstvo rada želi da pokaže da je odgovorno i da učestvuje u borbi protiv nasilja i diskriminacije, rekao je ministar za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Program podrazumeva da Srbija može da aplicira za 439 miliona evra, koliko iznosi fond EU kada su u pitanju projekti iz te oblasti, te da su sredstva otvorena za sve državne institicuje kako bi mogle da ih koriste zajedno sa Ministarstvom.

Navodeći da će Ministarstvo obezbediti 20 odsto učesća u projektima iz tih oblasti, Đorđević je kazao da je ideja da Ministarstvo zajedno sa lokalnim samouprava aplicira za sredstva EU.

"Nama i jeste ideja da u narednom periodu otvorimo javni poziv gde ćemo pružiti mogućnost lokalnim samoupravama da zajedno sa Ministarstvom apliciraju, kako bi u oblasti koju EU želi da finansira, a to su pravo i jednakost, inkluzija Roma, borba protiv nasilja i diskriminacije, zajedno učestvovali", kazao je Đorđević.

Govoreći o migrantima, Đorđević je rekao da Srbija sa EU radi na projektima vezanim za to i dodao da je nivo saradnje Srbije i EU u tim projektima primer kako bi i neke zemlje EU trebalo da funkcionišu.

"Najbolji primer za to jeste saradnja kada su u pitanju maloletnici. Srbija je preduzela sve kada je u pitanju zbrinjavanje maloletnika, kako bismo im pružili sve što im nedostaje u zemljama iz kojih dolaze, a to je detinjstvo, pravo na obrazovanje", rekao je Đorđević.

Dodao je da će Srbija nastaviti zajedno sa EU da radi na rešavanju migrantske krize.

"Videćete da funkcionišemo na najbolji mogući način. Srbija je ravnopravan član sa drugim članicama EU u ovom segmentu. Mislim da smo na pravom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Srbija vrlo brzo biti u EU", rekao je Đorđević.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, naveo je da je ono omogućeno odlukom komisije od 2. jula da Srbija bude deo programa.

"Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila ovom programu. Program naznačava poruku važnosti vladavine prava. Omogućiće Srbiji da dodatno razvije oblast jednakosti i prava, a fokusira se na devet ciljeva", kazao je Fabrici.

Naveo je da su ciljevi promovisanje nediskriminacije, suzbijanje ksenofobije, suzbijanje homofobije, unapređenje prava osoba sa invaliditetom, unapređenje odnosa žena i muškaraca, prevencija nasilja nad ljudima, te obezbeđivanje najvišeg nivoa zaštite podataka.

Fabrici je kazao da Program traje sedam godina, s budžetom od 440 miliona evra, odnosno 63 miliona evra godišnje.

"Projekat će omogućiti realizaciju brojnih aktivnosti: obuku, razvijanje kapaciteta, a važan je i za proces pristupanja Srbije EU i za ispunjenje uslova iz poglavlja 23 i 24", kazao je Fabrici.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar