Srpski radnici u Slovačkoj ostali bez posla i plate

|   Info
Grupa od oko 50 radnika iz Srbije, koji su bez potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla. Ostali su i bez plata i rešenja za tu situaciju.
Foto: Pixabay.com

 

Izvor: Tanjug


Oni su se u nevolji našli, između ostalog i zato što nisu poslušali sugestije da svi koji posao traže u inostranstvu ne kreću na put bez ugovora o radu.

U pismu koje su mailom poslali Tanjugu nisu naveli da li su se obratili nekoj od institucija države Srbije, ali i Slovačke.

Oni inače tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju. Dodaju da je slovačka agencija Rasken sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

Prema proceni radnika, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije.

Radnik N. D.  kaže da je do sada radio u fabrici Fremać u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.

"U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi", kaže N. D.

U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

"Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi...".

Objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas po "ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6. 800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.

Ambasada u Bratislavi obaveštena: U kontaktu smo s radnicima

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su da je Ambasada Srbije u Bratislavi u kontaktu sa našim radnicima kao i slovačkim institucijama i da će po potrebi preduzeti potrebne mere.

Kako navode u ministarstvu, Ambasadi Srbije u Bratislavi su se 20. novembra obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje Rasken, povodom "moguće neisplate zarađenih plata pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni".

"Ambasada Srbije u Bratislavi je u kontaktu sa našim državljanima u Trnavi kao i slovačkim institucijama i po potrebi će preduzeti sve potrebne mere u skladu sa svojom nadležnošću".

Ministarstvo: Prvo ugovor. pa inostranstvo

Iz Ministarstva za rad ponovo apeluju na građane da ne odlaze u inostranstvo ukoliko pre toga ne potpišu ugovor o radu.

"U konkretnom slučaju naši građani nisu bili angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao ni preko agencije za zapošljavanje sa važećom dozvolom za rad ovog ministarstva, bili su angažovani preko slovačke agencije Rasken sa sedištem u Trnavi", kažu u Ministarstvu za rad.