Potpisan Memorandum u oblasti inovacija između Srbije i Slovačke

|   Info
Memorandum o razumevanju u oblasti digitalizacije i inovacija između Srbije i Slovačke potpisali su srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i potpredsednik Vlade Slovačke za investicije i informatiku Rihard Raši.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Tanjug

Prema njihovim rečima, Memorandum bi trebalo da doprinese razmeni informacija u oblasti digitalizacije i inovacija, razmeni industrijskih potencijala, da poveća saradnju srpskih i slovenačkih inovacionih i startap kompanija, kao i saradnju između fakulteta

Popović je istakao da je Memorandum veliki korak za Srbiju, ali i odlična osnova za svu buduću saradnju sa kolegama iz Slovačke u oblasti digitalizacije i inovacija.

"Ovo je posebno važno za inovacione i startap kompanije koje zajednički mogu da sarađuju i da koriste potencijale koje imaju, s jedne strane kompanije iz Slovačke, i s druge strane potencijale srpske industrije", rekao je Popović.

On kaže da je Memorandum i dobra osnova za saradnju između srpskih i slovačkih univerziteta, jer se na srpskim fakultetima, dodaje Popović, "rađaju odlični inženjeri" koji već uveliko sarađuju sa kolegama u inostranstvu.

"Ovim dokumentom biće omogućeno da Vlada i građani Srbije koriste izuzetno pozitivna iskustva koje je Slovačka napravila u procesu inovacija i digitalizacije, da koristimo sve njihove potencijale i da ne ponavljamo greške koje su oni pravili, a da uradimo brže one dobre stvari koje su oni već uradili", podvukao je Popović.

Navodi da je Slovačka poznata po svojim inovacionim rešenjima u privredi i državnoj upravi i dodao da će mnogi programi koje će Slovačka implementirati tokom ove i sledeće godine vezani za javnu upravu i za konkretne inovacione procese doprineti većem privlačenju kompanija da proizvode u Slovačkoj, a ne u "silikonskoj dolini".

Takođe, Popović je izrazio zahvalnost Vladi Slovačke i slovačkim građanima što podržavaju teritorijalni suverenitet Srbije i što Kosovo vide onako kako ga vidi i Srbija, kao neodvojivi deo Srbije, i što poštuju Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

"Svi građani Srbije su zahvalni našim slovačkim prijateljima i dobili smo uveravanje od potpredsednika Vlade, da Slovačka i u budućnosti neće da podlegne nikakvim pritiscima i da će za Slovačku Kosovo uvek biti deo Srbije", rekao je Popović.

Ministar je najavio da će se premijerka Srbije Ana Brnabić krajem godine sastati sa slovačkim premijerom, a to će, kaže Popović, biti još jedan korak da Srbija proširi i produbi već dobre odnose sa Slovačkom.

Najavio je i da će sledeće godine ponovo zasedati mešoviti komitet i da će to biti odlična prilika da srpski i slovački privrednici promovišu svoju industriju.

Potpredsednik Vlade Slovčke Rihad Raši preneo je politički stav Vlade da Slovačka neće menjati stav po pitanju Kosova i Metohije, ali i da će biti partner Srbiji u njenom procesu integracija ka EU.

"Slovačka sa Srbijom nema nikakvih otvorenih pitanja i mogu da konstatujem da su naši odnosi nikad bolji, ali bismo želeli da te dobre političke odnose prenesemo na privredu i ekonomiju", istakao je Raši.

Govoreći o inovacijama, Raši kaže da je saradnja i razmena iskustva sa drugim državama u toj oblasti od velikog značaja, te smatra da će Memorandom doprineti povećanju konkurentnosti u ovom delu Evrope.

"Teme o kojima možemo da razmenjujemo pozitivna i negativna iskustva je mnogo, ali kada je reč o digitalizaciji i inovacijama, biće mi drago da greške koje smo mi uradili vi ne ponavljate, jer je jako neprijatno kada učite na sopstvenim greškama", ukazao je Raši.

Istakao je da je u Slovačkoj od 1. septembra implementiran program "jedanput i dosta", koji će štampati samo ona dokumenta koji građani lično zahtevati, a to će, objašnjava Raši, uštedeti milione, ali i vreme koje je bilo potrebno za štampanje svih papira.

Raši je preneo zvanični poziv premijera Slovačke Petera Pelegrina srpskoj koleginici Ani Brnabić da 10. i 11. decembra poseti Slovačku.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar