Popović sa Šibom: Nemačka uzor za srpsku privredu

|   Info
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je u razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Srbiji, Tomasom Šibom istakao da Srbija teži ostvarivanju najsnažnije moguće ekonomske saradnje sa Nemačkom i EU, a Šib ukazao da je Srbija dobra i sigurna sredina za ulaganje.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Tanjug

"Nemačka je uzor kako treba da se razvija i bude organizovana srpska privreda. Zadovoljni smo nivoom nemačkih investicija u Srbiji i učinićemo sve da ih u budućnosti privučemo još više", rekao je Nenad Popović, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je istakao da je Nemačka primer kako se razvijaju inovacije koje imaju "aplikativnu orijentaciju", ukazavši da se najveći broj inovacija koje se razviju u ovoj zemlji primenjuju odmah i direktno u industriji.

"To je cilj kojem stremi i Srbija, da razvojem aplikativnih inovacija uhvatimo priključak sa privredama u Evropi, koje su već značajno odmakle u procesu digitalne transformacije i izgradnji Industrije 4.0", rekao je Popović.

Ministar je pozvao nemačke investitore da što više ulažu u Srbiju, a posebno u oblast inovacija i digitalne ekonomije, jer se, prema njegovim rečima, najbolji inženjeri školuju u Srbiji.

"Naša zemlja ima najbolje tehničke fakultete i mlade inženjere u ovom delu Evrope. Siguran sam da Nemačka to prepoznaje i da je to razlog zašto sve veći broj nemačkih visokotehnoloških kompanija investira u našu zemlju", rekao je Popović.

On je dodao da Srbija vidi Nemačku kao jednog od svojih glavnih tehnoloških partnera u budućnosti.

Ambasador Šib je izrazio zadovoljstvo brojem nemačkih investitora i tretmanom koji oni imaju u Srbiji.

On je ukazao da je Srbija dobra sredina za ulaganje, što pokazuje i nedavno otvaranje trgovinskog lanca "Lidl", kao i početak izgradnje četvrte fabrike kompanije "Leoni" u Kraljevu.

Ambasador je naveo da nemački investitori osećaju da u Srbiji postoji stabilnost, vladavina prava i opšti uslovi koji garantuju sigurnost ulaganja.

Popović i Šib su potvrdili ranije najave o formiranju permanentog Okruglog stola za bilateralnu saradnju Srbije i Nemačke za inovacije, digitalizaciju, istraživanje i nauku u kojem će učestvovati predstavnici dve zemlje iz državnog aparata, industrije, privrede, komora, akademije i drugih relevantnih struktura za podsticanje tešnje obostrano korisne saradnje u oblasti digitalne ekonomije.

Ministar Popović je ponovio stav da Srbija vidi Kosovo kao integralni i neotuđivi deo svoje teritorije i da je takav status južne srpske pokrajine garantovan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar