Stefanović: Nastavićemo da se borimo protiv ulaska Kosova u Interpol

|   Info
Srbija će nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, kako bi pokazala da prijem takozvanog "Kosova" u Interpol predstavlja politizaciju te policijske organizacije.
foto: Fonet

Izvor: Beta

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Dubaiju, posle početka zasedanja Generalne skupštine Interpola, da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, kako bi pokazala da prijem takozvanog "Kosova" u Interpol predstavlja politizaciju te policijske organizacije.

On je naglasio da je politizacija te organizacije štetna ne samo za medjunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije, prenosi se u saopštenju ministarstva.

Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, rekao je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

"I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Srbije da se pitanje prijema takozvanog 'Kosova' uopšte nadje na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo medjunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru", naglasio je Stefanović.

Ministar je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad medjunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

"Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. 'Kosova' ne prodje na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog 'Kosova' u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za medjunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije", naglasio je Stefanović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar