Stefanović: Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama

|   Info
Od početka godine do 20. jula broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen je za 11,5 odsto u odnosu na 2017, a ako se gleda period od početka primene izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, to smanjenje je 23,8 odsto, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

On je, na sastanku koji je Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji, kao jedan od najvećih problema, pored prebrze vožnje, naveo alkoholisanost.

Stefanović je to ilustrovao podatkom da je od početka aprila, kada su stupile na snagu izmene i dopune zakona o bezbednosti saobraćaja, više od 150 ljudi upućeno na izdržavanje zatvorske kazne jer su vozili sa više od dva promila alkohola u krvi.

On je najavio da će policija narednih godina postaviti veći broj kamera po saobraćajnicama, sa boljim kvalitetom slike, kao i više osposobljenih saobraćajnih policajaca.

Stefanović je dodao da policija, pored represije, puno pažnje posvećuje i preventivi, što će i dalje biti unapređivano, posebno kada su u pitanju aktivnosti sa učenicima osnovnih škola.

Ako najmlađi shvate da treba vezati sigurnosni pojas, onda za 10-15 godina nećemo imati one koji će reći da ih taj pojas steže, da im smeta, objasnio je on.

Predstavnike lokalnih samouprava Stefanović je pozvao na "čvrstu i jaku" saradnju, i zatražio da, oni koji to još nisu učinili, što pre formiraju tela za bezbednost saobraćaja.

Moramo da uključimo škole, policiju, državne i nevladine organizacije koje se bave bezbednošću saobraćaja. Budite dosadni, uporni, zovite, tražite. To je posao koji moramo da radimo zajedno, to niko ne može da uradi sam, rekao je on.

Stefanović je istakao da predstavnici lokalnih samouprava novac od saobraćajnih kazni koji se naplati na njihovom području, a radi se o 30 odsto ukupne sume, moraju da koriste strogo namenski - za preventivu bezbednosti, nabavku video nadzora ili opremu, a ne za druge svrhe.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Miloљević konstatovala je da je "bolna" činjenica da se veliki broj saobraćajnih nezgoda mogao izbeći, jer su one vodeći uzrok smrtnosti.

Milošević je naglasila da je, ipak, trend poboljšanja primetan, jer je sa više od 2.000 poginulih u saobraćajnim nezgodama pre 20 godina taj broj pao na 579 u 2017.

Ona je, dajući stastističke podatke o kršenju zakona, navela
da je najmanji rizik od stradanja u saobraćaju u Lebanu, a
najveжi u Čajetini.

Najveći procenat korišćenja sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima je u Novom Sadu, najmanji u Prijepolju, svaki deseti vozač pravilno prevozi dete u posebnom sedištu, a taj
propis najviše se poštuje u Subotici, dok ih je najmanje u Novom Pazaru.

Milošević je rekla i da je najveći broj vozača pod dejstvom alkohola otkriven u Nišu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar