"Striporama" na Nišvilu

|   Info
Četvrti Međunarodni festival stripa i pop kulture "Striporama" u okviru "Nišvila". Gostuje Viktor Bogdanović, jedan od sadašnjih autora najpoznatijeg superheroja
Foto: Nišvil

Izvor: Novosti

Pored dobre muzike, posetioci "Nišvila" moći će da uživaju i u stripovima, jer striparnica "Južni Darkwood" po četvrti put organizuje "Striporamu", međunarodni festival stripa i pop kulture.

Centralna tačka ovogodišnje manifestacije je proslava 80. rođendana najpoznatije superherojske franšize - Supermena. Za tu priliku u Niš iz Berlina dolazi crtačka superzvezda Viktor Bogdanović, koji je, pored Betmena i drugih strip-serijala, kao ekskluzivac kuće "DC komiks", crtao i Supermenove avanture.

Na "Striporamu" iz Rima dolazi Marko Soldi, jedan od najznačajnijih italijanskih strip-crtača u poslednjih nekoliko decenija. Radio je na naslovima kao što su "Dilan Dog" i "Teks Viler", ali je najveće poštovanje i publike i kritike zadobio saradnjom sa čuvenim scenaristom Đankarlom Berardijem na strip-serijalu "Julija", kog kod nas objavljuje Darkwood.

- Na "Striporami" će biti obeleženo i pola veka od pojavljivanja strip-junaka Zagora i kultne edicije "Zlatna serija". Zajedno sa strip-crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom uradili smo kratak strip-omaž Zagoru, koji će se zajedno sa brojnim Muranovićevim ilustracijama na temu Zagorovog sveta naći u skečbuku - kaže scenarista Zlatibor Stanković.

Pročitajte još - POČEO "NIŠVIL": Veliko interesovanje "džezera" za muzičke eksponate

Gost "Striporame" biće i Aleksa Gajić, zvezda domaćeg i francuskog stripa. Iz Bugarske dolazi Daniel Atanasov, crtač koji, između ostalog, potpisuje storibordove i dizajn likova za popularne video-igre kao što su Assassin's Creeed i Ghost Recon Series.

Za posetioce će crtati i Jelena Đorđević i Daniele Đardini, dobitnici Gran-prija Salona stripa u Beogradu, kao i Mijat Mijatović, jedan od najpopularnijih domaćih ilustratora. Gosti "Striporame" biće i Igor Krstić i Aleksandar Anđelković, crtači koji su deo novog srpskog strip-talasa.

 

 

    

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar