Svima sa beneficiranim stažom ukidaju se kazneni poeni

|   Info
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio je da će svima koji su tokom radnog veka imali beneficirani radni staž do kraja godine biti ukinuti kazneni poeni za penziju.

 

Izvor: N1, Beta


On je za Večernje novosti naveo da to znači da će im se za penziju smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža i da će to važiti za radnike preduzeća u restruktuiranju, već za vatrogasce, policajce, vojnike, rudare i ostale koji imaju beneficirani radni staž u Srbiji.

"To znači da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 meseci staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako što će mu se za tih šest beneficiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju", kazao je Đorđević.

Po njegovim rečima, to pravo će moći da ostvare svi, bez obzira da li su već u penziji ili tek treba da idu i da će se razlika isplaćivati retroaktivno od trenutka kada ta odredba bude usvojena.

On je naveo i da je u Ministarstvu rada nedavno završena sistematizacija radnih mesta, kada je utvrđeno da postoji više od 40 radnih mesta, zbog čega je od Vlade Srbije dobilo odobrenje za zapošljavanje novih ljudi.

"Posle mnogo godina daće se šansa mladim ljudima, ali svi oni će morati da prođu i psihološke testove. Konkurs će biti raspisan u sredu, 29. avgusta i trajaće osam dana", rekao je Đorđević.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar