Tabaković: Dinar u 2018. druga po snazi valuta u svetu

|   Info
Dinar je od strane "Blumberga" proglašen drugom po snazi valutom u svetu za ovu godinu, kaže za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Stabilni dinar, stabilni kurs i stabilna inflacija ostaju ciljevi i u narednoj godini.
Foto: FoNet

 

Izvor: RTS

"Pa neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna", navela je Tabaković.

Kako kaže, pojedina osporavanja njene političke prošlosti i sadašnjosti ne mogu da budu smetnja u radu, s obzirom na postignute rezultate.

"Ne mogu da razumem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane Blumberga, nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom po snazi valutom u svetu. Da li pred jednom takvom agencijom i vešću koja je bila obrazložena neko ne treba da se postidi iznoseći kritike na račun Narodne banke Srbije ili politike Vlade Republike Srbije", upitala je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da ima i operativnu, i funkcionalnu, i finansijsku, ali pre svega ličnu nezavisnost u donošenju odluka u interesu građana Srbije.

Njena politička podrška ogleda se, kako kaže, u tome što poznaje čoveka koji vodi Srbiju i zna koji su njegovi ciljevi.

"Ja prepoznajem kako treba da pomognem u realizaciji tih ciljeva", kaže Tabakovićeva.

Stabilnost glavni cilj 

Podseća da su ciljevi Narodne banke stabilnost cena i finansijska stabilnost, a da je Narodna banka, prema zakonu, dužna da podrži ekonomsku politiku Vlade.

"Moj je posao da građanima Srbije, koordinišući mere sa Vladom, kao na primer u digitalizaciji, učinim sve da ova Srbija bude mesto u kojem će i mladi rado ostajati da žive i rade", rekla je guvernerka.

Obećava da će Narodna banka i u 2019. godini posmatrati i analizirati "otvorenih očiju".

"Imamo najbolje, najstručnije i najlojalnije ljude koji će kao i do sada zajedno sa mnom dati sve od sebe da imaju stabilni dinar, stabilni kurs, stabilnu inflaciju, ali i, nadam se, veće plate i više prilika za radna mesta", poručila je Jorgovanka Tabaković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar